Vir: Avtomobilizem.com

AvtomobilizemAvtomobilizem.compred 9 urami in 43 minutami
Podjetja, ki se ukvarjajo s postavitvijo polnilnic za električna vozila, se soočajo s številnimi težavami – od nezadostne zmogljivosti električnega omrežja do dolgotrajnih postopkov pridobivanja dovoljenj.

Včeraj

AvtomobilizemAvtomobilizem.compred 1 dnem, 2 urama in 48 minutami
Po seštevku glasov devetih medijev, ki sodelujemo v izboru Slovenski avto leta 2024, so se v finale izbora uvrstili Hyundai Kona, Jeep Avenger, MG 4, Renault Austral in Toyota C-HR. Zdaj ste na vrsti vi: z glasovanjem lahko svojemu favoritu v finalu prinesete največ točk, hkrati pa si prislužite lepo nagrado.
AvtomobilizemAvtomobilizem.compred 1 dnem, 6 urami in 15 minutami
Toyota s konceptom Urban Crossover napoveduje prihod novega električnega mestnega križanca, ki bo na ceste v serijski obliki zapeljal leta 2025. Z možnostjo izbire štirikolesnega pogona naj bi konkuriral predvsem Jeepu Avenger.
AvtomobilizemAvtomobilizem.compred 1 dnem, 7 urami in 23 minutami
Nova celostna podoba znamke Dacia se odraža tudi na osveženi podobi modela Duster, ki s spremenjeno zasnovo sprednje maske in logotipi naredi še bolj mogočen in všečen prvi vtis. Testni avtomobil je poganjala močnejša različica bencinskega motorja v povezavi s samodejnim menjalnikom, ki poleg zmogljivosti doda tudi svoj prispevek višji končni ceni avtomobila.
AvtomobilizemAvtomobilizem.compred 1 dnem, 10 urami in 16 minutami
Kitajsko tehnološko podjetja CATL, znano predvsem po razvoju in proizvodnji baterij, namerava proizvajalcem električnih vozil ponuditi zmogljivo električno platformo.

nedelja, 3. december

AvtomobilizemAvtomobilizem.compred 2 dnevoma, 9 urami in 52 minutami
Na dogodku v Seulu sta podjetji predstavil sistem prenosa Uni Wheel, ki povečuje učinkovitost in bo omogočal novo, prostornejšo zasnovo električnih vozil.

sobota, 2. december

Peugeot se že nekaj let ne poslužuje drznih pristopov pri modelu 208. Obstaja sicer nekoliko bolj športno obarvan paket GT, a so časi nabritih športnikov z oznako GTi žal mimo. Švicarski prodajalec Peugeotov z iskrivo idejo je na petvratni 208 namestil 16-palčna železna platišča in nalepke, ki se barvno in oblikovno opirajo na legendarni model 205 Turbo 16 oziroma kasnejše različice modelov 205 in 106. 208 Rallye, kot so ga poimenovali, sicer deluje res noro, a se pod pokrovom motorja skriva serijski 1,2-litrski bencinski motor.

petek, 1. december

Iniciativa Zavoda Vozim za manj voženj pod vplivom alkohola v letošnjem letu naslavlja zakoreninjenost alkohola v slovenski kulturi.
Pri združenju evropskih avtomobilskih proizvajalcev so pred začetkom konference o podnebnih spremembah COP28 predstavili svoje poglede na prihodnost, ki avtomobilski industriji prinaša številne izzive.
Skoraj točno pred štirimi leti je Tesla pokazala prvi prototip Cybertucka, vmes pobrala dva milijona rezervacij in s številnimi obljubami dolgo časa pustila javnost na trnih. Danes ponoči se je v Austinu, v zvezni državi Teksas, kjer ima Tesla svoj sedež, odvil slavnostni dogodek, na katerem so pokazali serijsko različico modela, razkrili več informacij in kupcem predali prvih deset poltovornjakov.
Francozi bodo težko pričakovani električni model Renault 5 E-Tech v celoti razkrili 26. februarja, za zdaj pa dvigujejo srčni utrip z dvema fotografijama in obljubo, da bo osnovna različica stala od 25 tisoč evrov naprej.

četrtek, 30. november

Great Wall Motor nadaljuje svojo širitev v Evropi. Sprva so vstopili na nemški, švedski, britanski in irski trg, kmalu pa bodo pričeli prodajati svoje modele še v osmih evropskih državah.
Točno pred tednom dni je Nio potrdil sodelovanje s podjetjem Changan, a povezovanja med kitajskimi proizvajalci še ni konec. Zdaj so si roke podali in uradno potrdili sodelovanje tudi z velikanom Geely, ki sicer že ima nekaj modelov z možnostjo zamenjave baterijskega paketa.

sreda, 29. november

Od leta 2010 do danes je Duster doživel številne spremembe. Zdi pa se, da prinaša prihod tretje generacije konkreten preskok naprej.
Peugeot 2008 je zdaj že dobro poznan na naših cestah. Ne samo, da vozi po njih že njegova druga generacija, tej so Francozi nedavno nazaj namenili osvežitev. In po mojem mnenju so z njo izboljšali prav tisti element, ki je najbolj potreboval posodobitev. Test.
Stellantis bo primoran spremeniti svojo strategijo, če se bo "politično in javno mnenje nagibalo proti električnim vozilom". S temi besedami se je Carlos Tavares, izvršni predsednik skupine Stellantis, dotaknil tudi volitev v Evropi in ZDA, ki bi lahko močno spremenile nadaljnjo adaptacijo električnih vozil.
Britansko podjetje, ki se ukvarja z razvojem sistemov umetne inteligence, naj bi v zadnjem krogu zbiranja sredstev pridobilo 16 milijonov britanskih funtov (18,46 milijona evrov).
Volkswagen namerava v okviru varčevalnega programa prihraniti 10 milijard evrov, s tem dati pospešek učinkovitosti in olajšati prehod na električno modelno paleto. V sklopu programa med drugim načrtujejo zmanjšanje števila zaposlenih, Thomas Schaefer pa je zaposlenim sporočil, da so visoki stroški in nizka produktivnost krivi za nekonkurenčnost njihovih avtomobilov.

torek, 28. november

Lancia je bila na robu prepada. Prodajali so le model Ypsilon in še to samo na domačem trgu. Z nastankom Stellantisa je postala prihodnost kultnega italijanskega proizvajalca vozil nekoliko svetlejša. Načrti so zdaj že bolj oprijemljivi, saj bo februarja na ceste zapeljala tretje generacija modela Ypsilon, ki bo naprodaj tudi na drugih evropskih trgih.
Nemški proizvajalec športnih avtomobilov je novi generaciji modela Panamera namenil oblikovno evolucijo in štiri elektrificirane pogonske sklope.