Vir: Avtomobilizem.com

Včeraj

AvtomobilizemAvtomobilizem.compred 1 dnem in 35 minutami
Nemški avtomobilski proizvajalci se bojijo maščevanja kitajskih oblasti, če bo Evropska unija uvedla visoke dajatve za baterijsko-električne modele kitajskih avtomobilskih proizvajalcev. Prav vsi so namreč v večji meri odvisni od kitajskega avtomobilskega trga, ki predstavlja pomemben njihovih prodajnih številk.
AvtomobilizemAvtomobilizem.compred 1 dnem in 47 minutami
Kupejevski športni terenec z vrha Renaultove ponudbe dobiva priključno-hibridni pogonski sklop, ki poleg dodatne zmogljivosti prinaša štirikolesni pogon.

petek, 17. maj

AvtomobilizemAvtomobilizem.compred 1 dnem, 23 urami in 56 minutami
V zadnjem desetletju se je nad Volkswagnom zbralo kar nekaj črnih oblakov. Najprej je vse presenetila dizelska afera, prodajni kralj in prvak razreda Golf je po vdoru križancev pričel na lestvicah priljubljenosti drseti podobno kot Golobova vlada po dveh letih vladanja. Napovedana revolucija ob Volkswagnovem vstopu v e-mobilnost pa se je vsaj na začetku izkazala – podobno kot Fidesove plačne zahteve - za nekoliko ID.ealistično zastavljeno. A stvari vseeno niso tako kritične, kot bi si kdo mislil. Z novim ID.7 je nad Wolfsburgom posvetil žarek upanja. Električna admiralska ladja bi znala povrniti staro slavo »ljudskim vozilom«. Kot si jo tudi zaslužijo!
AvtomobilizemAvtomobilizem.compred 2 dnevoma in 28 minutami
Opel je z razkritjem nove generacije Granlanda in Frontere zaključil s prvim korakom elektrifikacije modelne palete. Kljub ohlajanju trga bodo nadaljevali po začrtani poti, z letom 2025 bo vsak njihov nov model na voljo izključno z baterijsko-električnim pogonom.
AvtomobilizemAvtomobilizem.compred 2 dnevoma in 33 minutami
Pri Seatu so aktualni generaciji modela Leon namenili nekaj tehnoloških posodobitev v notranjosti in osvežitev motorne palete.

četrtek, 16. maj

Kitajski Leapmotor bo na evropskih trgih nastopil v okviru partnerstva s Stellantisom, s katerim so ustanovili skupno podjetje s sedežem na Nizozemskem.
Volkswagen je namesto prepoznavne kratice GTI, ki je krasila nekaj ikoničnih modelov znamke, za svoje športno naravnane baterijsko-električne modele raje izbral GTX. A so se že premislili, zato bodo prihodnji električni športniki nosili bistveno bolj prepoznavni označbi GTI in R.

sreda, 15. maj

MB.EA Large bi morala postati arhitektura, namenjena novi generaciji električnih modelov družine EQS in EQE, toda po zmanjšanem povpraševanju po najdražjih električnih modelih znamke so pri Mercedesu prekinili z njenim razvojem.
Evropski projekt Cross-E je zasnovan z namenom postavitve visokozmogljivih polnilnih mest za električna vozila na ključnih tranzitnih poteh in pristaniščih po Evropi, s čimer želijo uresničiti vizijo prihodnosti ničelnih emisij pri potovanjih z električnimi vozili po Evropi. Štiri podjetja - skupina Petrol, Allego, GreenWay in Emobility Solutions -naj bi na 238 lokacijah postavila 911 visokozmogljivih polnilnih mest, primernih tako za lahka kot težka električna vozila. v Sloveniji naj bi v okviru tega projekta dobili 65 novih polnilnih mest.
LBX je hkrati najnovejši in najmanjši član modelne palete prestižne japonske znamke Lexus. Sama ga vidim kot dober prikaz tega, kako lahko avtomobil manjših dimenzij in s temu prilagojeno ceno uporabniku odpre vrata v svet izbranih materialov in sodobnih tehničnih rešitev. Na to računajo tudi pri znamki, saj upajo, da bo za marsikoga LBX uvodni stik z Lexusi.
Pri korejski znamki so poskrbeli za osvežitev videza in tehnološko posodobitev električnega križanca EV6, ki se med drugim ponaša z nazivom Evropski avto leta 2022.

torek, 14. maj

Japonska avtomobilska proizvajalca naj bi sodelovala pri zasnovi treh novih električnih križancev, ki naj bi jih Subaru predstavil v roku dveh let.
Predstavniki japonskega avtomobilskega proizvajalca so tudi uradno potrdili prihod nove generacije modela Mazda CX-5, ki naj bi bila na voljo s hibridnim pogonskim sklopom.

ponedeljek, 13. maj

Prenovljeni razred V na prvi pogled ni tako zelo drugačen, so ga pa pri proizvajalcu nadgradili v smislu vsebine in s tem še nekoliko bolj približali udobju, ki ga sicer potnikom nudijo osebni avtomobili.

nedelja, 12. maj

Španski Seat ostaja del avtomobilskega sveta, saj so še enkrat potrdili, da pričenjajo z razvojem določenih modelov. Med njimi bo tudi vstopni električni s ceno pod 20 tisoč evri.

sobota, 11. maj

Prodaja priključnih hibridov v Evropi je na račun slabše prodaje baterijsko-električnih modelov v letošnjem letu poskočila. Kitajski BYD je stavil na prodajo svojih povsem električnih modelov, a se v Evropi ni pretirano proslavil, zato bodo kmalu na Staro celino pripeljali svojega prvega priključnega hibrida.
Manj zahtevni emisijski pogoji so rešili "življenje" Volkswagen Polu, toda vse bolj stroga varnostna pravila bodo poskrbela za občuten dvig njegove cene v prihodnjih letih.

petek, 10. maj

Skupina Mercedes-Benz se vse bolj umika od svojih ambicioznih ciljev glede prodaje prestižnih električnih modelov in se vsaj v bližnji prihodnosti zateka k preizkušenim motorjem na notranje zgorevanje.
Honda je ob razkritju modela ZR-V zapisala, da bo voznik lahko na račun samopolnilnega hibridnega pogona z enim rezevoarjem prevozil kar do 1.000 kilometrov. Ker vem, kako zelo znajo proizvajalci v okviru pogojev normnega cikla WLTP loviti povprečno porabo in doseg, ki jo običajni voznik zelo težko kdaj ponovi v realnih razmerah, sem ZR-V postavil pred izziv: pokaži, kaj zmoreš!

četrtek, 9. maj

Pri Fordu puščajo odprto možnost, da bi lahko nadaljevali s prodajo modelov z motorji na notranje zgorevanje tudi po letu 2030. Ameriški proizvajalec vozil je namreč, podobno kot konkurenti, že pred časom uradno napovedal, da naj bi po letu 2030 v Evropi prodajali samo še baterijsko-električne modele.