Vir: Lokalno.si

ponedeljek, 15. april

Brežiško borčevsko združenje po 15 letih z novim predsednikom Ostale novice eposavje Pon, 04/15/2024 - 08:01 21. marca so v gostilni Cetin na Mostecu članice in člani Združenja borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja (ZBV NOB) Brežice opravili letni zbor.

nedelja, 14. april

Novomeščanka Dolores Padewsky je prava umetniška duša. Ob tem, da ima izjemen občutek za estetiko, ki ga je očitno podedovala po mami, modni oblikovalki in stilistki Erni Tonkovič, velik del življenja posveča glasbi. Poje, igra klavir, piše glasbo in besedila, načrtuje pa tudi objavo pesniške zbirke Sunrises, za katero ima napisanih več kot 400 pesmi v angleščini. Te dni se je z ekipo zaprla v glasbeni studio Shelter0Studio, kjer že nastajajo pesmi za njen prvi samostojni album. preberite več »
Občina Škocjan želi še zmanjšati izgube na vodovodnem omrežju – Največje 39-odstotne, lani 32-odstotne – V zadnjih desetih letih vložili najmanj 5 milijonov evrov – Obnoviti 5,5 km slabega vodovoda – V Tomažji vasi še po ves dan brez vode preberite več »
Jadralni klub Novo mesto se je nedavno udeležil regate Porta Spring Cup 2024 v Portorožu, ki je potekala 6. in 7. aprila, kjer smo osvojili 3. mesto. Kljub zahtevnim pogojem na regatnem polju so naši jadralci z odlično predstavo dokazali svoje jadralne veščine in se uvrstili med najboljše tekmovalce na regati. preberite več »
Novomeška občina ima številne mlade talente, ki z znanjem in s spretnostmi izstopajo med svojimi vrstniki. Ena teh je tudi pevka Ema Starešinič, občinska prejemnica enkratne denarne pomoči za izobraževanje v tujini. Ema je Novomeščanka belokranjskih korenin, ki jo je glasba vedno zanimala; igra violino in klavir, obožuje pa tudi petje. Sočasno z gimnazijo je obiskovala nadaljevalni program za violino v Glasbenem ateljeju Tartini v Ljubljani. Za študij je sicer izbrala pravo, a se glasbi nikoli ni povsem odrekla. Po opravljenih sprejemnih izpitih je jeseni odšla na študij solo petja na Akademijo za glasbo Univerze umetnosti v Berlinu. Dobitnica številnih nagrad sodeluje v veliko odmevnih projektih, o študiju v Berlinu pa nam je povedala: »Uspešno opravljen sprejemni izpit je zame eden največjih dosežkov na moji glasbeni poti. Berlin je mesto priložnosti, študij tam pa edinstvena podpora moji pevski karieri. Želim si pridobiti izvrstno glasbeno izobrazbo, nato pa slediti cilju, tj. deliti svoje petje s svetom.« Zdaj, ko je Ljubljano zamenjala za Berlin in študij prava za zdaj »dala na pavzo«, ji prioriteto predstavlja glasba, vendar namerava tudi študij prava nekoč končati. Kot nam je še povedala, komaj čaka čas počitnic, saj ga bo del gotovo preživela med svojimi Preločani v Beli krajini. Fotografija je z Eminega sprehoda med vrtovi berlinskega gradu Charlottenburg. preberite več »
Ice on Fire leto 2024 nadaljujejo udarno. Tokrat z nekoliko drugačno skladbo, saj stoji na temeljih poezije Daneta Zajca, uglasbil in napisal pa jo je Gregor Strasbergar Stras že pred 10-imi leti. preberite več »
Posavski muzej Brežice in Skupnost muzejev Slovenije sta 7. in 8. aprila 2024 gostila sestanek delovne skupine Sustainabillity and Climate Action – SAC! (Trajnost in podnebni ukrepi), ki deluje pod okriljem Mreže evropskih muzejskih organizacij – NEMO (The Network of European Museum Organisations). preberite več »
Župan Srečko Ocvirk se je v torek, 9. aprila, srečal s članicami in člani Društva Univerze za tretje življenjsko obdobje U3 Sevnica. Dogodek je bil izobraževalno-družabnega značaja, saj je župan v okviru študijskega predavanja predstavil ključne projekte, ki se izvajajo ali načrtujejo na območju sevniške občine. preberite več »
Slovenska filantropija prostovoljske organizacije z območja JV Slovenije v četrtek in petek, 25. in 26. 4., vabi v Kreativno hišo mladih v Črnomlju. Na regijskem obisku se želijo seznaniti z izzivi, s katerimi se srečujete, in vas obvestiti o vseh novostih na področju prostovojstva. Hkrati gre za priložnost za povezovanje med organizacijami, tako prostovoljskimi kot ostalimi. V četrtek popoldne prirejajo posvet na temo razvoja prostovoljstva v lokalni skupnosti in regiji, v petek sledijo delavnice in individualne svetovalne ure. Svojo prijavo do ponedeljka, 15. 4., oddajte na slovenska@filantropija.org . preberite več »
V soboto, 13.4.2024, smo v Slovenskih Konjicah nastopili na 1. državnem pokalnem tekmovanju v karateju. V konkurenci 453 tekmovalcev iz 53 slovenskih klubov so naši mladi borci osvojili 2 zlati, 2 srebrni in 2 bronasti medalji. preberite več »

sobota, 13. april

Komunala Novo mesto bo v osmih občinah integralni sistem zbiranja odpadkov v prihodnjih štirih letih zamenjala z individualnim – V Šentjerneju začnejo aprila – Pričakujejo boljše ločevanje, treba pa bo tudi veliko vlagati preberite več »
Izvrstno se priležejo za zajtrk, malico ali na pikniku. Jemo jih lahko tople ali hladne. Sama jih pripravljam najraje z divjimi šparglji, če jih nimate, pa uporabite gojene zelene šparglje. preberite več »
Na lepo aprilsko nedeljsko popoldne se nas je zbrala pisana druščina 25 gorskih kolesarjev. Prišli smo od daleč in blizu (Krško, Kočevje, …) in se starostno razporedili v skoraj pol stoletja. Nekateri so status “nedeljska tura” vzeli bolj resno in prišli z električnimi kolesi, spet drugi smo brcali klasično “na žgance”. Glavni vodnik Marjan @Padalc nas je po kratki uvodni predstavitvi zapeljal na krasne enoslednice (človek ne bi verjel, da se tako lepe potke nahajajo tako blizu mesta. preberite več »
Od januarja višji NUSZ v občini Šentjernej – Za fizične osebe podražitev manjša od inflacije, pri gospodarstvu usklajena, največ za nepozidana stavbna zemljišča – Občino razdelili na štiri območja, da je bolj pošteno do vseh – Bodo spodbudili gradnjo? preberite več »
Uglajeni voditelj Jure Godler je med klepetom osupnil celo voditeljico. … V oddaji Jutro na Planetu je voditeljica Manja Plešnar gostila voditelja, glasbenika in pisatelja Jureta Godlerja . Tekom sproščenega klepeta ga je povprašala tudi o tem, kakšen je bil v otroštvu – torej, ali je bil prijeten, družaben deček, ali se je morda držal bolj zase. Njegov odgovor je bil kot običajno šaljivo obarvan. preberite več »
Po besedah direktorice DSO Trebnje se je dnevni center dobro prijel – Vsakemu uporabniku se posvetijo, zanj imajo izdelan individualni načrt – Nadgradnja doma predvidoma prihodnje leto – Po dokončani naložbi bodo ukinili enoto v Šmarjeti preberite več »
Ker je Žana Vidmar velika oboževalka nove serije Skrito v raju in je s tem okužila vse svoje sodelavce, sta s Klemnom Bunderlo povabila v studio TV Aktual igralca iz serije, Mateja Zemljiča in Melani Mekicar. preberite več »
Različne kuharske delavnice in tečaji so danes zelo priljubljeni in tudi dobro obiskani. Pričujoča fotografija, ki nam jo je poslala Marija Povše iz Dolenjega Podboršta pri Mirni Peči, pa je iz leta 1978. Pozimi so se kmečke ženske družile in izobraževale na kuharskem tečaju v Mirni Peči, ki ga je vodila Frančiška Somrak (druga z leve v beli halji), kuhale pa so v kuhinji pri Jelki Rupena v Mirni Peči. preberite več »
V četrtek, 11. 4. 2024, smo na OŠ Dragotina Ketteja organizirali 16. državno likovno srečanje šol s prilagojenim programom. Likovnega srečanja se je udeležilo 13 šol z različnih koncev Slovenije, na srečanju pa je ustvarjalo skoraj 40 učencev. preberite več »
V sodobnem, hitrem tempu je zagotovo eden izmed pomembnih izzivov vzgoje naših otrok to, da jim omogočimo in spodbudimo razmišljanje o svojih občutkih, čutilih in telesnem zavedanju oziroma ravnovesju. Vrtec Mavrica Trebnje ima v ta namen posebej opremljeno sobo, t.i. »senzorna ustvarjalnica«. Tekom letošnjega šolskega leta smo jo dodatno obogatili z novimi senzornimi pripomočki in pedagoškimi pripravami za sodelavce. V posebni senzorni sobi načrtujemo in izvajamo umirjene ter udobne dejavnosti, ki otroke vodijo do pomembnih novih spoznanj o občutenju delovanja različnih dražljajev na naše telo, izražajo svoja čustva in občutke. Pri tem ustvarimo spodbudno otrokovo okolje z različnimi efekti: igra senc, vodene vizualizacije, instrumentalno zvočni efekti, animacije s projektorji, vodni stolp, aromaterapija, taktilni pripomočki, različne teksture in čutne poti ipd. Hkrati pa dejavnosti v senzorni ustvarjalnici nudijo tudi podporo otrokom s slabo senzorno občutljivostjo, omogočajo prehod od vsakodnevne rutine k sprostitvenim dejavnostim, spodbujajo veselje, ugodje in zabavo ob igri oziroma izkušnjah, ki so drugačne od vsakodnevnih aktivnosti. Senzorne stimulacije nam omogočajo potop v drugačen svet. preberite več »