Vir: Mladina

ponedeljek, 3. junij

SvetN1pred 41 dnevi
Na zveznem sodišču v ameriški zvezni državi Delaware se danes z izbiro porote začenja proces proti sinu predsednika ZDA Hunterju Bidnu zaradi laganja na obrazcu za nakup pištole leta 2018. Biden ni navedel, da je bil v času nakupa odvisen od mamil. Septembra mu bodo sodili še v Kaliforniji zaradi davčnih utaj, poročajo ameriški mediji.

nedelja, 2. junij

SlovenijaMladinapred 41 dnevi
Slika članka
Politično zlorabljanje domačih športnikov, ko zmagujejo
Politično zlorabljanje domačih športnikov, ko jim gre dobro in zmagujejo, je že stara tema, kakršna je tudi ta neplemenita praksa: »šlepanje« na njihove uspehe se zdi imenitna voda na mlin politikom in njihovim strankam, ker se s tem zelo učinkovito promovirajo v apolitičnem kontekstu. Podobno počnejo tudi vlade in velikokrat se zdi, da obstaja za to legitimen razlog – domoljubje.
SvetSvet24pred 42 dnevi
Slika članka
Skrajno desna AfD pred evropskimi volitvami ohranja drugo mesto v Nemčiji
Nemška skrajno desna stranka Alternativa za Nemčijo (AfD) kljub resnim nedavnim škandalom, v katere se je zapletla, ostaja na drugem mestu po priljubljenosti, kažejo rezultati nove raziskave, objavljene teden dni pred evropskimi volitvami. Več na Svet24.si

sobota, 1. junij

ZanimivostiMladinapred 42 dnevi
Slika članka
»Kmetje morajo na volitvah izbrati predstavnike, ki bodo zeleni prehod okrepili, ne odpisali«
V članku z naslovom Paradižnik in paličica, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine ALTERNATIVE: BIČANJE EVROPE, publicistka in ekološka kmetovalka Nataša Kramberger piše o tem, če želijo kmetice in kmetje resnično delovati v svojo korist, morajo na evropskih volitvah izbrati predstavnike, ki bodo zeleni prehod okrepili, ne odpisali.
ZanimivostiMladinapred 42 dnevi
Slika članka
»Martićev odstop ni bil nič presenetljivega. To je bilo neizogibno.«
"Martićev odstop ni bil nič presenetljivega. To je bilo neizogibno. Nenavadno je kvečjemu to, da je odstopil sam. Očitno je njega samega srečala realistična pamet, da je nehal brezupno riniti z glavo skozi zid, namesto da bi ga že prej razrešili tisti, ki so ga imenovali."
SlovenijaMladinapred 42 dnevi
Slika članka
»Zahtevati zgolj nižje davke ni pošteno«
"Ne govorimo več o davčni reformi, temveč o davčnih spremembah. In sicer zato, ker gre za zelo kompleksen sistem, ki ga ni mogoče reformirati zgolj z enim paketom ukrepov. Zdaj predstavljamo le prvi paket sprememb, ki bodo začele veljati prihodnje leto. Vzporedno pripravljamo ostale. Kaj si želimo v naši državi? Ljudje bi imeli vse, najboljšo zdravstveno oskrbo, najvišje pokojnine, odlično socialno oskrbo,...

četrtek, 30. maj

SlovenijaMladinapred 44 dnevi
Slika članka
Komentar / Kupite, poceni smo
Prodaja Panvite in Celjskih mesnin je dvignila kar nekaj medijskega prahu. Najbolj zato, ker so ju kupili Hrvati, pri nas vedno večji lastniki, menda pa od nas manj razviti.
KulturaMladinapred 44 dnevi
Slika članka
TV komentar / Zvezdan Martić odstopil
Nobenega dvoma ni, da je pred lastnim pragom težko pometati, a ko se zgodi odstop generalnega direktorja RTV Slovenija, je seveda treba najti novinarko ali novinarja, ki bo za nas gledalke in gledalce pripravil poročilo o dogajanju – nimamo vsi volje in časa, da bi si ogledovali sicer brez dvoma grozno sejo sveta RTV Slovenija in sami izluščili razloge in potek dogajanja. Le filozofu in blogerju dr.
SlovenijaMladinapred 44 dnevi
Slika članka
Komentar / Vojko Vojku Volk
Hja, končno! Bolje prepozno kot nikoli? Da se pač ta sramota umakne z dnevnega reda. A ni najbolj sramotno, da bomo Palestino priznali tako pozno. Mnoge evropske »demokratične« države bodo še počakale na »ugodni trenutek«. Sramota je nenehno sprenevedanje. Golob je spet naredil retorični salto mortale, potem ko je 9. maja že razglasil priznanje, ga je v torek spet napovedal. A ni povedal več stvari.
ZanimivostiMladinapred 44 dnevi
Slika članka
Utrip laži
Obravnava tožbe hišnega novinarja SDS na javni RTV Jožeta Možine zoper družbenopolitično angažirano pesnico in Prešernovo nagrajenko Svetlano Makarovič je bila v ponedeljek, 20. maja, iz formalnih razlogov na strani tožnika prestavljena. Je pa tožena pesnica zavrnila možnost poravnave ali opravičila in izrazila zadovoljstvo, da bo lahko spregovorila pred sodiščem.
SvetMladinapred 44 dnevi
Slika članka
Ameriški firer
Reinhard Heydrich, organizator nacistične varnostne službe Sicherheitdienst (SD), ki je leta 1939 vse nacistične policijske, obveščevalne in varnostne službe združil v vrhovni urad službe državne varnosti (RSHA), je 20. januarja 1942 na jezeru Wannsee predsedoval konferenci, na kateri so se nacistični veljaki odločili za »dokončno rešitev judovskega vprašanja« – in sprožili holokavst.
SlovenijaMladinapred 44 dnevi
Slika članka
Boj za priznanje
Slovensko priznanje Palestine ima dolgo brado in tudi zdaj, ko naj bi se vendarle zgodilo, ni vse potekalo, kot bi lahko. Vlada je zavlačevala, predsednik vlade je pošiljal različne signale, vseskozi pa se je zdelo, da Slovenija sicer podpira priznanje Palestine, a se mu kdove zakaj izogiba. Kaj je šlo narobe? In kaj je nazadnje prevladalo?
SvetMladinapred 44 dnevi
Slika članka
Nemčija leto dni brez nukleark
Portal Clean Energy Wire (CLEW), specializiran za poročanje o energetskem prehodu, je objavil analizo nemške oskrbe z elektriko v prvem letu po opustitvi jedrskih elektrarn. Ključna ugotovitev? »Napovedi o tveganjih pri dobavi, zvišanju cen in umazanem premogu, ki bo nadomestil brezogljično jedrsko energijo, se niso uresničile.« Natanko 15. aprila lani so bile ugasnjene zadnje tri nemške jedrske elektrarne, Isar 2...
SvetMladinapred 44 dnevi
Slika članka
Ona / Spor med OpenAI in Scarlett Johansson
Pred dobrim desetletjem je Spike Jonze posnel oskarjevski hit Ona, distopično znanstvenofantastično dramo, v kateri se osamljeni protagonist zaljubi v klepetalnega robota, ki ga poganja sistem umetne inteligence. Tej digitalni asistentki (torej protagonistovi virtualni romantični partnerici) je takoj prepoznavni raskavi glas posodila Scarlett Johansson.
SlovenijaMladinapred 44 dnevi
Slika članka
Premierova pobuda
Septembra lani so na zdaj že tradicionalnem vsakoletnem srečanju mediteranskih držav MED9 voditelji teh držav tudi že kar tradicionalno spregovorili o migracijah. Srečanja, ki je potekalo na Malti, se je udeležil premier Robert Golob. Na njem je predlagal, naj se v afriških državah, iz katerih prebivalci prihajajo v Evropo, postavijo migrantski centri, ki bi jih financirala EU.