Vir: Mladina

Včeraj

SvetMladinapred 10 urami in 42 minutami
Slika članka
Holokavst / »V nekem trenutku je bilo v Auschwitzu kar šest orkestrov«
V Londonu so v ponedeljek predstavili glasbo, ki so jo ustvarili zaporniki Auschwitza med holokavstom. Predstavili so štiri od več kot 200 skladb, ki jih je leta 2015 odkril dirigent in skladatelj Leo Geyer, ko je tistega leta obiskal nekdanje koncentracijsko taborišče po smrti britanskega zgodovinarja in strokovnjaka za holokavst Martina Gilberta.
KulturaDnevnikpred 10 urami in 42 minutami
Slika članka
Paul Lynch dobitnik bookerja
Irski pisatelj Paul Lynch je v nedeljo v Londonu prejel nagrado booker za leto 2023, in sicer za roman Prophet Song, katerega dogajanje je postavljeno v Dublin, v čas, ko Irska zapade v tiranijo. Lynch je postal peti irski pisatelj, ki je prejel to...
ZanimivostiMladinapred 10 urami in 42 minutami
Slika članka
Ljubljanski vrtci se bodo združili leta 2025
Ljubljanski mestni svetniki bodo na decembrski seji odločali o nameri reorganizacije javnih vrtcev v Mestni občini Ljubljana (Mol). Če bodo sklep potrdili, se bodo vsi ljubljanski javni vrtci 1. januarja 2025 združili v en javni vzgojno-izobraževalni zavod, je razvidno iz gradiva pred sejo mestnega sveta.
SvetN1pred 12 urami in 36 minutami
Katarsko zunanje ministrstvo, ki deluje kot posrednik med Izraelom in Hamasom, je sporočilo, da so premirje v Gazi podaljšali za dva dni. Tako Hamas kot Izrael sta se s podaljšanjem strinjala, a je izraelski premier Benjamin Netanjahu izpostavil, da se bodo zatem vojaške operacije nadaljevale.
SlovenijaDnevnikpred 12 urami in 48 minutami
Slika članka
Sloveniji še 541 milijonov iz evropskega sklada
Evropska komisija je pozitivno ocenila drugi slovenski zahtevek za izplačilo iz evropskega sklada za okrevanje po pandemiji covida-19. Slovenija bo tako predvidoma do konca leta prejela 541 milijonov evrov, od tega 231 milijonov evrov nepovratnih...
SlovenijaN1pred 13 urami in 13 minutami
Ob strmoglavljenju podpore vladi in Gibanju Svoboda v zadnjih javnomnenjskih anketah je, kot kaže, v največji vladni stranki završalo. "Edina prava anketa javnega mnenja so volitve. O našem delu bodo leta 2026 sodile volivke in volivci," poudarjajo. Zagotavljajo še, da je njihov cilj delati za skupno dobro, ne pa za posamezne zasebne interese.
SvetN1pred 23 urami in 44 minutami
Oblasti v Bangladešu so aretirale skoraj 10.000 aktivistov. Gre za obsežno in nasilno zatiranje opozicijskih strank z željo po odstranitvi konkurence pred prihajajočimi splošnimi volitvami januarja prihodnje leto, je sporočila nevladna organizacija Human Rights Watch (HRW).
SlovenijaReporterpred 1 dnem, 2 urama in 11 minutami
Slika članka
Anketa: kdo bi danes dobil volitve, Golob ali Janša?
Podpora vladi je padla tretji mesec zapored, prvič doslej ji nasprotuje več kot polovica vprašanih. Raziskava Mediane, ki jo je opravila za POP TV, kaže, da je podpora najbolj padla premierju Robertu Golobu. Med strankami na prvem mestu z 22 odstotki podp

nedelja, 26. november

SlovenijaMladinapred 1 dnem, 10 urami in 42 minutami
SvetMladinapred 1 dnem, 10 urami in 42 minutami
ZanimivostiMladinapred 1 dnem, 10 urami in 42 minutami
Slika članka
»To bi vodilo v nepovratno stanje in katastrofo za vse ljudi«
Ne le da svet ni na poti doseganja ciljev pariškega sporazuma, največji proizvajalci fosilnih goriv nameravajo do leta 2030 proizvesti kar 110 odstotkov več teh goriv, kot bi bilo skladno s ciljem omejevanja globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija, pred podnebno konferenco COP27 opozarja Ajda Cafun iz okoljske organizacije Umanotera.
SlovenijaMladinapred 1 dnem, 10 urami in 42 minutami
Slika članka
Kljub ustavitvi nuklearke bistveno večja proizvodnja elektrike kot lani
Neto proizvodnja električne energije je oktobra znašala 867 gigavatnih ur (GWh). V primerjavi s septembrom je bila ob ustavitvi krške nuklearke (Nek) manjša za 29 odstotkov, v primerjavi s prejšnjim oktobrom, ko Nek ni obratoval zaradi obsežnega remonta, pa je bila za 64 odstotkov večja, je objavil statistični urad.
ZanimivostiMladinapred 1 dnem, 10 urami in 42 minutami
Slika članka
Bojana Beović /  »Trenutno je veliko okužb s koronavirusom«
"Trenutno je veliko okužb s koronavirusom in drugih respiratornih obolenj, zato se na sprejemno ambulanto ljubljanske infekcijske klinike obrača veliko bolnikov," je danes povedala specialistka infektologije v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana Bojana Beović.
SvetMladinapred 1 dnem, 10 urami in 42 minutami
Slika članka
»Rezultat pogajanj mora biti opustitev fosilnih goriv«
Rezultat letošnjih podnebnih pogajanj mora biti pravična in čim hitrejša opustitev vseh fosilnih goriv z jasno časovnico opustitve premoga in plina ter zaveze prepovedi vseh novih investicij v ta goriva, je pričakovanja glede končnega izida prihajajoče podnebne konference ZN COP28 strnila Lena Pence iz organizacije Greenpeace Slovenija.
SlovenijaMladinapred 1 dnem, 10 urami in 42 minutami
Slika članka
Peščeni otroški vrtec Slovenija
ZanimivostiMladinapred 1 dnem, 10 urami in 42 minutami
Slika članka
»Čakanje na idealne pogoje je luksuz, ki si ga voditelji ne morejo več privoščiti«
Po letošnjih podnebnih katastrofah, ki so na vseh celinah pokazala resnost krize, bi bil končno čas za dejanja, je pred podnebno konferenco COP28 v Dubaju za STA ocenila klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj. Zaradi drastičnega poslabšanja klimatskih razmer si znanstveniki želijo predvsem konkretnih načrtov za pospešitev zmanjšanja fosilnih goriv.
ZanimivostiMladinapred 1 dnem, 10 urami in 42 minutami
Slika članka
»Migrant je rasiziran in marginaliziran pojem, ki se uporablja slabšalno«
"Govor o migrantih služi preusmerjanju pozornosti. Velika večina ljudi, prizadetih zaradi podnebne krize, ne more zapustiti svoje države, temveč se preselijo znotraj regije," je v intervjuju za MMC RTV Slovenija povedala Sarah Walker, podoktorska raziskovalka na Univerzi v Bologni, ki je svojo poklicno pot je začela v azilnem centru v Londonu, v Senegalu pa je v okviru evropskega projekta Climate of Change...
SvetMladinapred 1 dnem, 10 urami in 42 minutami
Slika članka
Tanja Fajon /  »To je odločilen trenutek«
Prekinitev ognja v Gazi je treba podaljšati, da bo postala vzdržna in dolgotrajna, hkrati pa si je treba prizadevati za politično rešitev, je danes ob začetku regionalnega foruma Unije za Sredozemlje v Barceloni dejal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Premirje naj bi se sicer izteklo v torek.
SlovenijaMladinapred 1 dnem, 10 urami in 42 minutami
Slika članka
Janša komentira volilni kapital Logarja / Vse je nared za volitve 
Okoli odstopa Anžeta Logarja z mesta predsednika Sveta SDS se ustvarja nesorazmerno velika pozornost. Za tiste, ki že eno leto opozarjamo na njegovo maksimalno politično nekonsistenco, saj zvesti poslanec SDS celo formalno vzdržuje svojo pozicijo v simbiozi z Janšo, zaradi česar je njegov projekt Platforme sodelovanja vsak dan bolj verjetno le model trojanskega konja za potrebe prihajajočih volitev, to dejstvo...