Vir: Mladina

sreda, 22. november

SlovenijaDnevnikpred 5 dnevi
Slika članka
Peza oblasti
Ko so včeraj sredi dneva iz kabineta predsednika vlade sporočili, da njihov šef Robert Golob še naprej »okreva po operaciji in po nasvetu zdravnikov ostaja v bolniškem staležu«, so dodali še zanimivo napoved, da bo sejo vlade namesto Goloba tudi...
Slika članka
Na Nizozemskem glede na vzporedne volitve slavila skrajno desna stranka Geerta Wildersa
Zmagovalka predčasnih parlamentarnih volitev na Nizozemskem je glede na izide vzporednih volitev skrajno desna stranka PVV Geerta Wildersa. Stranka je namreč po podatkih agencije za javnomnenjske raziskave Ipsos osvojila 35 sedežev in si s tem zagotovila udobno prednost nad drugouvrščeno koalicijo zelenih in laburistov Fransa Timmermansa.
KulturaSiol.netpred 5 dnevi
Slika članka
Je skrivnostni Banksy končno razkril svoje pravo ime?
Ulični umetnik Banksy naj bi v intervjuju, ki ga je imel britanski BBC več let založenega, razkril svoje pravo ime. Na posnetku iz leta 2003 ga novinar BBC Nigel Wrench vpraša, ali se imenuje Robert Banks, in umetnik odgovori: "Samo Robbie," na spletni strani poroča britanski BBC.
SvetSiol.netpred 5 dnevi
Slika članka
Rusi nadaljujejo nočne napade, polotok Krim tarča Ukrajincev #vŽivo
Ruske sile so Ukrajino ponoči napadle z več kot desetimi brezpilotnimi letalniki in eno manevrirno raketo, so danes sporočile ukrajinske sile in zatrdile, da so vse drone sestrelile. Medtem je ukrajinska stran s plovili brez posadke in brezpilotnimi letalniki napadla polotok Krim, ki ga zaseda Rusija, so sporočili iz Moskve.
SvetDnevnikpred 6 dnevi
Slika članka
Izrael in Hamas dosegla dogovor o začasnem premirju
Izrael in Hamas sta davi potrdila dogovor, ki predvideva izmenjavo talcev in zapornikov za štiridnevno premirje v Gazi. Izrael vztraja, da gre le za premor, saj da dogovor ne pomeni konca vojaških operacij v oblegani palestinski enklavi. Začetek...

torek, 21. november

SvetMladinapred 6 dnevi
Slika članka
WHO /  »Virus trenutno kroži v vseh državah in še vedno predstavlja grožnjo«
Različice novega koronavirusa še vedno predstavljajo grožnjo za zdravje ljudi, je v torek sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki je stopnjo nevarnosti ene od njih z nižje povišala na višjo. Ob tem je ljudi pozvala, naj ostanejo pozorni, saj da virus kroži in se spreminja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
KulturaMladinapred 6 dnevi
Slika članka
»Iz družbe dialogov vse bolj drsimo v monologe«
"Vsak moj film se rodi iz opazovanja, ki se je tokrat zgostilo v dognanje, da iz družbe dialogov vse bolj drsimo v monologe. S tem pa izgubljamo enega najpomembnejših segmentov naše komunikacije. Polovico dialoga namreč predstavlja poslušanje. Zato sem želela raziskati dinamiko odnosa, kjer se zapiramo vsak v svojo interpretacijo in ne najdemo več skupnega jezika – niti ga ne iščemo.
SlovenijaMladinapred 6 dnevi
Slika članka
Se zadaj dogaja pranje denarja?
Medtem ko se evropske banke hvalijo z velikimi dosežki na področju t. i. zelenega financiranja, tega napredka zaradi pomanjkanja preglednosti ni mogoče potrditi, posledično pa ni izključeno, da se zadaj dogaja pranje denarja, so v okviru svoje študije po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opozorili v nevladni organizaciji ShareAction.
KulturaMladinapred 6 dnevi
Slika članka
Animateka / Letos tudi virtualna resničnost
Od 27. novembra do 3. decembra bo v Ljubljani potekal 20. mednarodni festival animiranega filma Animateka, ki je ob tej priložnosti dobil nov tekmovalni sklop animacije VR (virtualne resničnosti). Na odprtju festivala, ki bo 27. novembra ob 20.30 v Kinodvoru, se bodo z izbrano animacijo poklonili spominu na Paula Busha, predstavili bodo retrospektivo o zgodovini kolaža in filmski program po izboru festivalske...
SlovenijaMladinapred 6 dnevi
Slika članka
Naslovnica nove Mladine / KAMEN JE ZLATO
V petek izide nova  Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 24. novembra, dalje, preverite, zakaj država dopušča izčrpavanje omejenih naravnih virov, ki hkrati izkoriščevalcem prinašajo velike dobičke. Naslovnico KAMEN JE ZLATO je oblikoval Ivian Kan Mujezinović, za fotografijo pa je poskrbel Luka Dakskobler.
SlovenijaMladinapred 6 dnevi
Slika članka
Zagovornik / »Ministrstvo zavaja poslance in javnost z netočnim prikazovanjem podatkov«
Pri Zagovorniku načela enakosti po zavrnitvi predloga dopolnila na pristojnem odboru DZ, s katerim bi jim v proračunskih dokumentih za leto 2024 nekoliko zvišali sredstva, opozarjajo na zavajajoča pojasnila finančnega ministrstva in na jemanje sredstev za raziskave in ozaveščanje. V Svobodi pa so do Zagovornikovih zahtev in utemeljitev kritični.
SvetMladinapred 6 dnevi
Slika članka
»Vsak dan, ko so matere in otroci talci teroristov, je dan preveč«
Iz sveta se vrstijo pozdravi dogovora med Izraelom in palestinskim oboroženim gibanjem Hamas o izpustitvi 50 izraelskih talcev in štiridnevnem premirju. EU je ob tem napovedala, da bo premor izkoristila za povečanje humanitarne pomoči prebivalcem na območju oblegane palestinske enklave. Dogovor sta med drugim pozdravili tudi Rusija in Kitajska.
SvetMladinapred 6 dnevi
Slika članka
Škodljivo za okolje / Prepoved oglasa za terenca, ki je bil posnet v Sloveniji
Oglaševalski nadzornik Združenega kraljestva (Advertising Standards Authority – ASA) je prepovedal dva Toyotina oglasa zaradi neupoštevanja vpliva na okolje. V poročilu je nadzornik zapisal, da so bili oglasi za SUV (mestna terenska vozila) ustvarjeni "brez odgovornosti do družbe". To je prvič, da je ASA blokiral oglas SUV na podlagi kršitve družbene odgovornosti na področju okolja, poroča britanski časnik The...
SvetMladinapred 6 dnevi
Slika članka
»Treba je dvomiti o vseh uradnih zgodbah«
"Treba je dvomiti o vseh uradnih zgodbah, torej tudi o uradni zgodbi o atentatu na Kennedyja. Pa še nekaj je, kar se vidi v vseh teorijah zarote – enostavno ljudje niso pripravljeni kupiti poceni smrti velikih zgodb, velikih življenj. Če je življenje veliko, bohotno, in to življenje spremljajo največje osebnosti tistega časa, potem mora biti tudi smrt zelo vratolomna, bombastična in velika zgodba.
SlovenijaMladinapred 6 dnevi
Slika članka
Na Nizozemskem slavi skrajna desnica /  »Ne smejo nas več ignorirati«
Zmagovalka predčasnih parlamentarnih volitev na Nizozemskem je glede na izide vzporednih volitev skrajno desna stranka PVV Geerta Wildersa. Stranka je namreč po podatkih agencije za javnomnenjske raziskave Ipsos osvojila 35 sedežev in si s tem zagotovila udobno prednost nad drugouvrščeno koalicijo zelenih in laburistov Fransa Timmermansa.
SlovenijaMladinapred 6 dnevi
Slika članka
Golob iz stranke vrgel poslanko na podlagi intervjuja
Stranka Gibanje Svoboda in njen predsednik sta doživela že drugi brodolom v javnomnenjskih anketah – v merjenjih agencij Mediana in Ninamedia. Predsedniku vlade se v novem intervjuju za Reporter roga že bivši predsednik republike Borut Pahor in kralj instagrama, sicer vedno zadržan v presojah: »Mislim, da triletni otrok vidi, da ta vlada ne samo da nima potrebnega zaupanja v javnosti, ampak zdaj tudi nima več...

ponedeljek, 20. november

SlovenijaMladinapred 7 dnevi
Slika članka
»Avtoritarne države si prizadevajo spodkopavati našo svobodo«
Zahodni Balkan je bistvenega pomena za varnost Evrope, je danes v Skopju izjavil generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Opozoril je, da si tudi na Zahodnem Balkanu "avtoritarne države prizadevajo spodkopavati našo svobodo". Dodal je, da Nato za zdaj ne vidi nobene neposredne vojaške grožnje Rusije kateri od zaveznic Nata.
SlovenijaMladinapred 7 dnevi
Slika članka
»EU je največja mednarodna donatorica pomoči Palestincem«
Evropska komisija je danes dala zeleno luč za nadaljevanje razvojne pomoči Palestincem, potem ko so po pregledu ugotovili, da dosedanja sredstva niso šla v roke islamistični skupini Hamas. Obenem pa so v Bruslju napovedali strožji nadzor nad sredstvi.
SlovenijaMladinapred 7 dnevi
Slika članka
»Politiki so nezmožni misliti inteligentno in strateško, reagirajo kot najstniki na videospot«
"Še mesec in pol nazaj se je zahodna politična vrhuška po tihem strinjala, da je Netanjahu diktator, izražala svojo 'zaskrbljenost' nad erozijo pravne države (ki sicer za Palestince ni nikoli veljala), upala, da ga bo pregnala politična opozicija. Potem se je Netanjahuju prikazala Marija: Hamas. In zahodni svet je v trenutku pozabil, kdo je Netanjahu, kaj počne s Palestinci on in pred njim večina izraelskih...