Vir: Mladina

Včeraj

SvetN1pred 12 urami in 23 minutami
Katarsko zunanje ministrstvo, ki deluje kot posrednik med Izraelom in Hamasom, je sporočilo, da so premirje v Gazi podaljšali za dva dni. Tako Hamas kot Izrael sta se s podaljšanjem strinjala, a je izraelski premier Benjamin Netanjahu izpostavil, da se bodo zatem vojaške operacije nadaljevale.
SvetPrimorske novicepred 19 urami in 39 minutami
Slika članka
Sloveniji v okviru drugega izplačila iz evropskega sklada za okrevanje 541 milijonov evrov
Evropska komisija je danes pozitivno ocenila drugi slovenski zahtevek za izplačilo iz evropskega sklada za okrevanje po pandemiji covida-19. Slovenija bo tako predvidoma do konca leta prejela 541 milijonov evrov, od tega 231 milijonov evrov nepovratnih sredstev in 310 milijonov evrov posojil.

nedelja, 26. november

ZanimivostiMladinapred 1 dnem, 10 urami in 29 minutami
Slika članka
»Migrant je rasiziran in marginaliziran pojem, ki se uporablja slabšalno«
"Govor o migrantih služi preusmerjanju pozornosti. Velika večina ljudi, prizadetih zaradi podnebne krize, ne more zapustiti svoje države, temveč se preselijo znotraj regije," je v intervjuju za MMC RTV Slovenija povedala Sarah Walker, podoktorska raziskovalka na Univerzi v Bologni, ki je svojo poklicno pot je začela v azilnem centru v Londonu, v Senegalu pa je v okviru evropskega projekta Climate of Change...
SlovenijaSvet24pred 1 dnem, 15 urami in 21 minutami
Slika članka
Kibernetski napad na HSE: Situacija je trenutno pod nadzorom
Situacija je trenutno pod nadzorom, je glede v soboto razkritega kibernetskega napada na HSE danes dejal direktor Urada vlade RS za informacijsko varnost Uroš Svete. O izvoru kibernetskega incidenta še ne morejo govoriti. Generalni direktor HSE Tomaž Štokelj pa je izrazil optimizem, saj da na podlagi doslej videnega večje škode ne bo. Več na Svet24.si

sobota, 25. november

SvetMladinapred 2 dnevoma, 10 urami in 29 minutami
Slika članka
Netanjahu v Gazi /  »Nič nas ne bo ustavilo«
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes, tretji dan premirja s palestinskim oboroženim gibanjem Hamas, obiskal Gazo in svojim državljanom sporočil, da bodo nadaljevali do zmage. Gre za prvi obisk izraelskega predsednika vlade v tej sredozemski enklavi po umiku izraelskih sil iz Gaze leta 2005, poroča katarska televizija Al Jazeera.
ZanimivostiMladinapred 2 dnevoma, 10 urami in 29 minutami
Slika članka
Starizem /  Diskriminacija mladih in starih
Socialna psihologinja Mirjana Ule je na zaključnem dogodku projekta Starizem: problem na obeh straneh starostnega spektra opozorila, da "so v zadnjih desetletjih z vznikom neoliberalizma in starizma tako mladi kot stari ljudje postali izključeni iz dominantnih procesov v družbi in socialnih vlog, ki posameznikom dajejo družbeno moč in veljavo."
ZanimivostiMladinapred 2 dnevoma, 10 urami in 29 minutami
Slika članka
Kibernetski napad /  »Situacija je pod nadzorom«
Situacija je trenutno pod nadzorom, je glede v soboto razkritega kibernetskega napada na HSE dejal direktor Urada vlade RS za informacijsko varnost Uroš Svete. O izvoru kibernetskega incidenta še ne morejo govoriti. Generalni direktor HSE Tomaž Štokelj pa je izrazil optimizem, saj da na podlagi doslej videnega večje škode ne bo.
SlovenijaMladinapred 2 dnevoma, 10 urami in 29 minutami
Slika članka
»Levica nagovarja vse, ki si želijo bolj dostojnega življenja«
"Levica nagovarja vse, ki si želijo bolj dostojnega življenja, izboljšanja in krepitve delavskih pravic - ter vse, ki verjamejo v močne javne institucije, v močno javno šolstvo, zdravstvo in ostale družbene podsisteme. Levica je tudi stranka, ki vedno poskusi misliti korak ali dva naprej. Pred nami so veliki premiki na področju dela in delavskih pravic, ki bodo povezani s tehnološkimi spremembami in umetno...
ZanimivostiMladinapred 2 dnevoma, 10 urami in 29 minutami
Slika članka
»Spremembe so neizogibne. Nekaj se bo moralo zgoditi.«
"Spremembe so neizogibne. Nekaj se bo moralo zgoditi. Tako na RTV Slovenija kot v medijih nasploh. Tako ne bo šlo več dolgo naprej. Lastniki in ustanovitelji, v nemoč in krizo pahnjenih medijev, se ne bodo več mogli pretvarjati, da so zadovoljni s tem, da zadeve zasilno ali formalno funkcionirajo in da so svoje opravili z ustanovitvijo zavoda in sprejemom novele zakona ali pa z mešetarskim nakupom izdajateljskega...
SlovenijaMladinapred 2 dnevoma, 10 urami in 29 minutami
Slika članka
Netanjahu v Gazi /  »Nič nas ne bo ustavilo«
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes, tretji dan premirja s palestinskim oboroženim gibanjem Hamas, obiskal Gazo in svojim državljanom sporočil, da bodo nadaljevali do zmage. Gre za prvi obisk izraelskega predsednika vlade v tej sredozemski enklavi po umiku izraelskih sil iz Gaze leta 2005, poroča katarska televizija Al Jazeera.

petek, 24. november

KulturaMladinapred 3 dnevi
Slika članka
Film tedna /  Digitalno restavrirana klasika jugoslovanskega filma
V Cankarjevem domu bo, 30. novembra ob 19. uri slovenska premiera digitalno restavrirane klasike jugoslovanskega filma Slike iz življenja udarnika, ki ga je leta 1972 posnel bosanski režiser Bahrudin Bata Čengić. Film je bil delno posnet tudi v Sloveniji. V njem nastopa Štefka Drolc, glasbo je prispeval Bojan Adamič, ključen za film pa je tudi prispevek direktorja fotografije Karpa Godine.
ZanimivostiMladinapred 3 dnevi
Slika članka
»Zdi se, da ni nobene logike več in da tudi kapitalizem sam ne ve več, kaj dela in zakaj«
"Vsekakor ni od včeraj, začelo se ni z Ukrajino in Gazo. Jaz bi občuten premik umestila nekam okoli leta 2008, ko je finančna kriza zamajala ekonomijo, ki se odtlej ne neha majati in »prestrukturirati«, kot rečejo. Simbolni zaznamek spremembe horizonta vrednot pa bi umestila v prvo izvolitev Trumpa za predsednika ZDA. Trump ni zmagal v vakuumu, če uporabim aktualni izraz.

četrtek, 23. november

ZanimivostiMladinapred 4 dnevi
Slika članka
Iz kolapsa v kolaps
Prestolnica zadnje čase doživlja en prometni kolaps za drugim. Križišča se napolnijo, promet pa tako rekoč obstane na mrtvi točki. Razlogov je več. K manjši gneči, predvsem pa k boljši pretočnosti križišč lahko prispevajo tudi vozniki sami. Kljub temu pa gnečo izvorno povzroča prometna politika, ki se je v preteklosti osredotočala na avtomobile, zdaj pa se iz tega težko izvleče.
ZanimivostiMladinapred 4 dnevi
Slika članka
Politične komentatorje je treba predstaviti celostno, takšne, kot so
Med komentatorji aktualnega političnega dogajanja se v zadnjem času pogosto pojavlja dr. Dejan Verčič. V časopisni hiši Delo so ga nedavno gostili v podkastu Moč politike in ga predstavili kot »profesorja na Fakulteti za družbene vede (FDV) in komunikatorja«, »zanimivega sogovornika« in »svetovalca številnim politikom«.
SvetMladinapred 4 dnevi
Slika članka
Gretino vprašanje
Greta Thunberg se je odela v črno-belo palestinsko ruto in se pred novembrskim mrazom branila v sivi prešiti jakni. V Amsterdamu se je v nedeljo, 12. novembra, postavila na oder pred približno 85 tisoč ljudi, množico v najbrž največji podnebni demonstraciji v zgodovini Nizozemske. V rokah je držala mikrofon in izjavila, da je dolžnost podnebnega gibanja tudi prisluhniti glasovom tistih, ki so zatirani in se...
ZanimivostiMladinapred 4 dnevi
Slika članka
Taylor Lorenz / »Mame so spremenile internet«
Že leta natančno analizira družbena omrežja. Novinarka, ki za Washington Post piše o internetni kulturi, je poklicno pot začela kot blogerka na platformi Tumblr, pozneje je pisala za revijo The Atlantic in dnevnik New York Times. Od začetka prejšnjega desetletja dokumentira vzpon youtubovskih in tiktokovskih zvezdnikov in rušilni vpliv, ki ga imajo ti novi ustvarjalci na industrijo zabave.
SlovenijaMladinapred 4 dnevi
Posebnost slovenske politike niso novi obrazi in nove politične stranke. Novi obrazi so v politiki stalnica v marsikateri državi, le slabi politični novinarji in analitiki iz njih delajo nekakšno lokalno posebnost. Novi obrazi in nove politične stranke nastajajo povsod, to je del demokracije, enkrat bolj intenzivno, drugič spet manj. Če bi že iskali posebnost v tem smislu, to pač niso »novi obrazi«, ampak »stari...
KulturaMladinapred 4 dnevi
Slika članka
Hanna Slak / »Postali smo družba monologa«
Scenaristka in režiserka Hanna Slak se je rodila leta 1975 v Varšavi, živi in ustvarja pa v Berlinu. Tako rekoč rodila se je v svet filma: oče je bil režiser Franci Slak, mama je oblikovalka zvoka Hanna Preuss. Iz režije je diplomirala na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Po seriji kratkih filmov je leta 2002 posnela prvi celovečerec Slepa pega, sledili so še Desperado tonic (2004),...
SlovenijaMladinapred 4 dnevi
Slika članka
Neroden ali nevaren?
»Na čelu urada za narodnosti potrebujemo nekoga, ki te Rome pozna, in jaz jih poznam v dušo, meni se povsem razkrijejo, vse mi povejo, tudi za lumparije, in občutek imam, da me imajo večinoma radi,« pravi vršilec dolžnosti direktorja urada za narodnosti Janez Doltar, ki si želi to funkcijo prevzeti tudi za stalno. Toda ali je res pravi človek, ki bo končno začel vključevati naraščajočo romsko skupnost v družbo in...
SlovenijaMladinapred 4 dnevi
Slika članka
Janša trdi, da je nedolžen, a izloča obremenilne dokaze
Sojenje Janezu Janši in domnevnim sostorilcem v zadevi Trenta se vleče. Čeprav Janša zatrjuje, da je nedolžen in da gre za politični konstrukt, skuša njegova obramba izločiti zanj obremenilne dokaze. V medijih smo prebrali, da je obramba res dosegla omembe vredno zmago z izločitvijo pomembnih, morda celo ključnih dokazov. Pa to drži? Za katere dokaze sploh gre?