Vir: Moj prihranek

sreda, 27. december 2023

Foto: Denis-Art iz iStock Najnovejše raziskave kažejo, da naj bi ljudje, ki radi vstajajo zgodaj podedovali genetske variante od neandertalcev. Neandertalski DNA naj bi povečal možnosti, da so osebe jutranje, namesto večerne. Čeprav je človeška biološka ura kompleksna lastnost, oblikovana tako s socialnimi in kulturnimi normami kot z genetiko, naj bi bili neandertalci, ki so se razvijali na visokih […] Prispevek Neandertalski geni vplivajo na to človeško lastnost… izvira s portala MojPrihranek.si .

ponedeljek, 25. december 2023

Foto: Moussa81 iz iStock Med praznčnimi druženji dom običajno ne ostane najbolj čist. Kako se lotiti adežev na preprogi? Čiščenje preprog  je lahko učinkovito tudi z domačimi sestavinami, in tako je hkrati tudi okolju prijazno. Tu je nekaj načinov, ki jih lahko uporabite: Soda bikarbona: Potresite soda bikarbono po preprogi in jo pustite delovati nekaj ur ali čez noč. […] Prispevek Umazana preproga? Tako jo hitro in naravno očistite izvira s portala MojPrihranek.si .

nedelja, 24. december 2023

Nio znamki Firefly in Alps za nizkocenovni trg Evrope Foto: on pandaily Kitajske znamke so se v zadnjih letih uspešno infiltrirale na evropske ceste in tu pustile svojo sled. Že v začetku leta je bilo jasno, da bo podjetje Nio za evropski trg ustvarilo dve novi podznamki, imenovani Alps in Firefly. No, zdaj je jasno, da bo Nio to storil še hitreje, kot smo mislili. Nio pospešeno […] Prispevek Kitajski gigant pospešeno izdeluje nizkocenovno EV znamko za Evropo izvira s portala MojPrihranek.si .
Trgovina Tuš Sindikat Tuša je za 30. december napovedal celodnevno opozorilno stavko. Ta se bo začela ob 6. uri in prekinila ob 21. uri. Stavkajoči bodo stavkali na svojih delovnih mestih, stavka pa bo potekala v vseh poslovalnicah, so sporočili iz sindikata. »Zahtevamo dvig osnovne plače tako, da bo osnovna plača prodajalca znašala 1203,36 evra in da se bo […] Prispevek Pozor, trgovine bodo očitno zaprte tudi 30. decembra izvira s portala MojPrihranek.si .

petek, 22. december 2023

Foto: beekeepx iz iStock Definicija okolju prijaznega je “neškodljivo za okolje.” Vendar pa obstajata dva osnovna problema s to idejo. Prvič, zgolj izogibanje škodi ni dovolj za trajnost našega planeta za prihodnje generacije. In drugič, pogosto menimo, da delujemo okolju prijazno, vendar v resnici napravimo več škode kot koristi. Tu so nekatere najslabše “okolju prijazne” navade, v katere morda […] Prispevek Ekološki ukrepi, ki povzročajo več škode kot koristi izvira s portala MojPrihranek.si .

četrtek, 21. december 2023

Foto: Tetiana Soares iz iStock Božično-novoletni prazniki so čas, ko lahko svoj dom spremenite v oazo topline, udobja in prazničnega veselja. In čeprav so bogato okrašeni domovi prava paša za oči, je včasih lepota v preprostosti in naravnosti dekoracij. Z nekaj preprostimi koraki in kreativnostjo lahko ustvarite čudovito praznično vzdušje, ki bo navdušilo vse obiskovalce in poskrbelo, da bodo trenutki […] Prispevek Naravna in preprosta božična dekoracija za tople in domačne praznike izvira s portala MojPrihranek.si .
Foto: BrAt_PiKaChU iz iStock Trajnostno življenje je postalo vse pomembnejše in eden izmed načinov, kako lahko prispevamo k boljšemu okolju, je recikliranje. Namesto, da bi zavrgli stare predmete, lahko najdemo kreativne načine za ponovno uporabo materialov in jim vdihnemo novo življenje. V tem članku bomo predstavili pet zabavnih in inovativnih načinov za domače recikliranje stvari. 1. Vintage kofeinska miza […] Prispevek 5 kreativnih načinov za recikliranje stvari kar doma izvira s portala MojPrihranek.si .

sreda, 20. december 2023

Foto: romrodinka iz iStock Ko izbirate božično drevo, morate biti poleg lepote pozorni tudi na nekatere druge lastnosti. Najbolj trpežne so jelke, srebrna smreka je kot nalašč za okrasitev, praznine med borovci pa lahko zakamuflirate z velikimi božičnimi okraski. Kaj torej izbrati? Kavkaška ali nordijska jelka je popolno božično drevo, saj so njene iglice gladke in ne izpadajo. Vzgojili […] Prispevek Kako izbrati popolno božično drevo? izvira s portala MojPrihranek.si .
Nekoč smo to reči izvedeli le tako, da smo jih preskusili sami. Ampak moderni časi zahtevajo moderne rešitve. Deljenje razlogov zaradi katerih nas navdušujejo določeni elementi doma, se zdi kot obveza za vse tiste, ki želijo najboljše za svoj dom oziroma objekt. Brez nadaljnjega ovinkarjenja, kateri razlogi govorijo v prid aluminijastemu pohištvu, vodeč z ALU […] Prispevek To so glavni razlogi, ki govorijo v prid ALU stavbnemu pohištvu izvira s portala MojPrihranek.si .
Zimski dodatek 2023 Foto: RL Photography iz iStock Ni še božič, a ko boste danes pogledali na svoj račun, se bo zdelo, kot da je. Kar 648.321 prejemnikov pokojnin in nadomestil iz invalidskega zavarovanja bo prejelo zimski dodatek! Zimski letni dodatek bo izplačan 20. decembra 2023 Zimski letni dodatek bo izplačan 20. decembra 2023, in sicer v višini 40 odstotkov izplačanega letnega dodatka […] Prispevek Upokojenci, danes preverite svoj račun! Čaka vas presenečenje izvira s portala MojPrihranek.si .

torek, 19. december 2023

Poskrbite za čist in svež zrak, ko se družite s svojimi najbližjimi Praznični čas je čas, ko se družimo, delimo smeh in ustvarjamo nepozabne trenutke z družino in prijatelji. Ko hišo napolnimo s smehom in vonjem po božičnih dobrotah, se pogosto ne zavedamo, kako hitro se zrak v našem domu lahko »onesnaži«. Prezračevalni sistem AIRA ECO PLUS je ključ do zagotavljanja svežega zraka, ki bo vaše praznike […] Prispevek AIRA ECO PLUS: Ohranite svežino v domu v prihajajočih prazničnih dneh izvira s portala MojPrihranek.si .
Brisalci za Tesla Cybertruck Foto: on enterpreneur Tesla Cybertruck je že nekaj let na tistem klasičnem seznamu najbolj pričakovanih avtomobilov naslednjega leta, saj se je nanj čakalo kar dolgo, če prištejemo še zamude in premike datumov. No, zdaj je vsega tega konec. Vemo veliko reči, med drugim tudi nekaj nadvse bizarnega. Medtem ko bo vetrobransko steklo za Cybertruck stalo nekaj več kot […] Prispevek Vas zanima, koliko bo treba odšteti za nov brisalec na Tesli Cybertruck? izvira s portala MojPrihranek.si .
Prednosti in slabosti razvlažilcev zraka Foto: Sanghwan Kim iz iStock Razvlažilci zraka (tudi razvlažilniki, razvlaževalci in podobno) so pogosto naši najboljši prijatelji. Naprava, ki razvlažuje zrak v prostoru, je lahko nadvse priročna. Vendar pa imajo, tako kot vsaka tehnologija, tudi razvlaževalci zraka svoje prednosti in morebitne pomanjkljivosti. V tem prispevku bomo raziskali svet njihovih prednosti in slabosti. Odločitev za uporabo razvlaževalnika zraka vključuje temeljit premislek […] Prispevek Prednosti in slabosti razvlažilcev zraka izvira s portala MojPrihranek.si .

petek, 15. december 2023

Foto: on James Hardie Pri talnih rešitvah suhi estrih dobiva vedno večji pomen. Dolgo časa je področje uporabe le- tega bilo v veliki meri omejeno na sanacije in posodobitve. Z ekonomsko upravičenim prizadevanjem so omogočili ohranitev številnih stropov z lesenimi nosilci v starih stavbah, hkrati pa so v talnih področjih zagotovili sodobno udobje. Medtem pa fermacell® mavčno vlakneni elementi suhega estriha […] Prispevek Kakšne so prednosti suhega estriha? izvira s portala MojPrihranek.si .
Čiščenje Dolce Gusto Lumio Foto: on dolcegusto Dolce Gusto Lumio je kavni aparat, ki se od ostalih pri znamki razlikuje po svoji prepoznavni podobi. Kot vsak drug Dolce Gusto pa se tudi Lumio umaže oziroma bolje rečeno, nabere vodni kamen. Redno odstranjevanje vodnega kamna iz aparata Dolce Gusto je ključnega pomena za podaljšanje življenjske dobe aparata in zagotovi, da še naprej proizvaja […] Prispevek Kako očistiti Dolce Gusto Lumio? Odstranjevanje vodnega kamna (VIDEO) izvira s portala MojPrihranek.si .
Foto: dulezidar iz iStock Za oljčna olja običajno velja rek »koliko denarja toliko ‘muzike’«. Vsekakor denar ne igra vedno vloge, še posebej, če oljčnega olja ne kupujemo neposredno od pridelovalca, ampak v trgovinah, kjer se police polnijo z najrazličnejšimi vrstami oljčnega olja. Le te so na vse načine deklarirane, uvožene od nekod iz Evrope, pogosto mešane z drugimi vrstami […] Prispevek To so triki, s katerimi boste v trgovini prepoznali slaba oljčna olja, prvi je najenostavnejši izvira s portala MojPrihranek.si .

četrtek, 14. december 2023

Kako očistiti Dolce Gusto Piccolo Foto: on dolcegusto Dolce Gusto Piccolo je malček med kavnimi aparati Dolce Gusto. Je priden član mnogih slovenskih gospodinjstev, ki skrbi za okusno kavo in druge napitke. Kaj pa se zgodi, ko začne voda počasi curljati ali ko gumbek ne sveti več v zeleni barvi? Čas je za odstranjevanje vodnega kamna. Pripravili smo navodila za čiščenje kavnega aparata […] Prispevek Kako očistiti Dolce Gusto Piccolo? (VIDEO) izvira s portala MojPrihranek.si .
Foto: on renault »To ni le vrnitev, to je R5VOLUCIJA,« sporoča Renault v svoji najnovejši objavi. Govora je seveda o Renaultu 5, ki bo kmalu na voljo. Težko pričakovana predelava legendarne »petke« je skorajda pred vrati. Zdaj nas pozdravlja z novimi fotografijami. Renault 5 je eden najbolj pričakovanih avtomobilov »Legenda se vrača. Prihaja v povsem novi, 100 % […] Prispevek Renault 5 pošilja pozdrave iz proizvodnje! (FOTO) izvira s portala MojPrihranek.si .
Izvedba Toplotna črpalke in sončne elektrarne na objektu v Žužemberku. Stranka je nadvse zadovoljna, saj je praktično, povsem neodvisna in samostojna, kar se tiče ogrevanja in električne energije.  Foto: on eglobe Toplotne črpalke so postale s tehnološkim napredkom bistveno bolj učinkovite. Predstavljajo ključen korak optimizacije, pri povečanju ekološke in ekonomske učinkovitosti pa postajajo premišljena in kakovostna vgradnja celotnega sistema. V ospredje je potrebno postaviti predvsem fazo namestitve in delovanja, ne samo učinkovitost ogrevalne naprave. S tem se izognemo nepotrebnim izgubam učinkovitosti, še posebej, če so sistemi […] Prispevek Toplotna črpalka: Kaj je ključno pri izvedbi? izvira s portala MojPrihranek.si .

torek, 12. december 2023

Foto: graletta iz iStock Kako pogosto uživate belo čokolado? Spadate med tiste, ki menijo, da je prava čokolada samo temna ali imate radi tudi to različico slovite slaščice? Spodaj vas čaka nekaj nenavadnih dejstev o beli čokoladi, s katerimi boste navdušili goste ob božični večerji. Ali je bela čokolada dejansko čokolada? Precej opazno je, da bela čokolada izstopa, saj […] Prispevek 5 zabavnih dejstev o beli čokoladi izvira s portala MojPrihranek.si .