Vir: Moja leta

Včeraj

ZanimivostiMoja letapred 1 dnem, 5 urami in 59 minutami
Slika članka
Kolenske poškodbe in smučanje: Kako se zaščititi in kje najti pravo opornico?
Smučanje združuje adrenalinsko vznemirjenje, rekreacijo in stik z naravo, vendar je povezano s tveganji, predvsem za kolenske sklepe. Poškodbe kolen so med smučarji pogoste, zaradi hitrosti, nenadnih gibov in močnih obremenitev.

četrtek, 19. december

ZanimivostiMoja letapred 2 dnevoma, 10 urami in 39 minutami
Slika članka
Božična peka: Linški piškoti z nutelo
Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno delamo z marmelado. Linške piškote pa lahko pripravimo tudi z čokoladnim nadevom, otroci imajo najraje nutello.

sreda, 18. december

Slika članka
S čim Slovenci obdarujemo najbližje?
Kaj najraje naročamo med božično-novoletnim prazniki? S čim obdarujemo najbližje?
Slika članka
Recept za božično jed: Svinjska mrežna pečenka (+recept za omako in pražen krompir)
December je tudi čas, ko je pri nas na praznični mizi pogosto tudi svinjsko meso, danes bomo pripravili svinjsko mrežno pečenko.

torek, 17. december

Slika članka
Vrata je odprlo prvo društvo v Sloveniji, ki nudi podporo bolnikom z melanomom
V Sloveniji je začelo delovati prvo Nacionalno društvo bolnikov z melanomom – Življenje z melanomom. Moči so združili posamezniki, ki se trenutno borijo z melanomom ali pa so to bolezen že premagali. Namen društva je nuditi celostno podporo bolnikom, ozaveščati o pomenu preventive in zgodnjega odkrivanja ter širiti pomembne informacije o zdravljenju melanoma.
Slika članka
Prazniki brez slabe vesti: kako jesti zdravo v prazničnem času
Praznični čas je za mnoge obdobje veselja, druženja in seveda bogato obloženih miz. Vendar pa se lahko pretirano uživanje prazničnih dobrot hitro odrazi na zdravju in telesni teži. Kako torej uživati v praznikih, ne da bi zanemarili svoje zdravje?
Slika članka
Praznični zeliščni napitki: kako pripraviti zeliščni koktajl in moktajl?
Prazniki so čas topline, dišečih začimb in nepozabnih okusov. To je tudi popolna priložnost, da v domačo kuhinjo vnesemo čar zeliščne miksologije in navdušimo goste z unikatnimi koktajli in moktajli. Zeliščna miksologija je umetnost ustvarjanja pijač s svežimi, suhimi in fermentiranimi rastlinskimi sestavinami, ki v vsakem kozarcu ujamejo praznični duh.

ponedeljek, 16. december

Slika članka
Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (16.12. - 22.12. 2024)?
Od sobote dalje, ko prehajamo v obdobje kozoroga pričakujte različne in zelo intenzivne procese preobrazbe. Misli bodo realne, težko vas bo prepričati v nekaj, kar ni oprijemljive narave. Pri vsem kar se bo dogajajo boste zadržani, ne boste pokazali pravega navdušenja, zato lahko kdo smatra, da niste zadovoljni.
Slika članka
Božična peka: Preprosti masleni božični piškoti
Piškote lahko spečemo po preprostem receptu, lotijo se ga lahko popolni začetniki.

nedelja, 15. december

Slika članka
Metka Klevišar: Naša odvisnost
Vsak človek si želi, da bi bil samostojen, čim manj odvisen od drugih. Pa smo v resnici od mnogih ljudi veliko bolj odvisni kot si sploh mislimo.
Slika članka
Recept za božično jed: Božični nadevan puran
Če imamo veliko družino, potem je lahko božična večerja velik izziv. Tradicionalna božična večerja v mnogih domovih pomeni predvsem nadevanega purana.

sobota, 14. december

Slika članka
Božična peka: Medenjaki
Medenjaki so piškoti, ki jih najpogosteje pečemo za Božične praznike. Za te okusne piškote poznamo res veliko receptov, večina je prilagojena modernim smernicam, jaz pa sem za danes poiskala star, preverjen recept.

petek, 13. december

Slika članka
Božično - novoletni jedilnik: Kako pripravimo pravo božično pojedino?
Predstavljamo vam nekaj odličnih receptov za pravo božično-novoletno pojedino: predjedi, juhe, glavne jedi in sladico.
Slika članka
Božična peka: Praznični sadni kruh
Praznični sadni kruh bomo pripravili po receptu sestre Nikoline, v receptu je nekaj manj suhega sadja za nadev.

četrtek, 12. december

Slika članka
Vabljeni na Zeleni sejem – majhen sejem z velikim srcem slovenskih ustvarjalcev
Iščete darila, ki nosijo v sebi dušo, zgodbo in skrb za naravo? Potem je Zeleni sejem prava izbira za vas. Naši razstavljavci, slovenski ustvarjalci in podjetniki, z dušo in srcem oblikujejo kakovostne izdelke, ki razveseljujejo ljudi, naravo in živali. Ta sejem je priložnost, da podprete lokalne ustvarjalce, spoznate njihove zgodbe in izberete darila z dušo.
Slika članka
15 let Programa Svit: Za zdravje in prihodnost brez raka debelega črevesa in danke
Program Svit, državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka debelega črevesa in danke, letos praznuje 15 let delovanja. Gre za enega najuspešnejših javnozdravstvenih programov v Sloveniji, ki je prispeval k reševanju številnih življenj, povečal ozaveščenost o raku ter spodbudil prebivalce k preventivni skrbi za svoje zdravje, pišejo na NIJZ.
Slika članka
Varnost na internetu: Če ste negotovi, zaprosite svoje bližnje za pomoč!
Se pri uporabi interneta počutite negotovo? Se sprašujete, kako se zaščitit pred prevaranti? Kako preveriti profilno sliko nekoga, ki ste ga spoznali na spletu? Kako prepoznati, da gre za lažno SMS-sporočilo? Če vas splet včasih zmede, zaprosite bližnje za pomoč pri prepoznavanju spletnih pasti. Na Varni na internetu v ta namen poteka kampanja medgeneracijske pomoči za večjo spletno varnost starejših uporabnikov.

sreda, 11. december

Slika članka
3 ideje za doma izdelana božična darila
Božični prazniki bi morali biti čas miru, spokojnosti in druženja z družino. Žal pa vse pogosteje zapademo v hitenje in potrošniško mrzlico. Namesto da bi si vzeli čas za svoje najdražje, s katerimi preživljamo vse manj časa, begamo po trgovinah in iščemo darila. Mogoče je čas, k drugačnemu pristopu do božiča in obdarovanja. Ena izmed rešitev, so doma narejena božična darila.
Slika članka
Božično - novoletni recepti: Najbolj okusne predjedi
Predjed postrežemo v času, ko naši gostje prispejo in se posedejo za praznično pogrnjeno mizo. Pripravimo lahko različne jedi, primerni so krekerji, ki jih ponudimo z namazom iz jajčevcev ali z pašteto iz piščančjih jeter.

torek, 10. december

Slika članka
Izšla je decembrska revija Vzajemnost 2024
Ena od novosti sodobne družbe je poklic družabnice ali družabnika starejših, to je zaupanja vredna, empatična oseba, ki se druži z osamljenimi, z njimi obuja spomine, jih spremlja po opravkih ali jim kako drugače pomaga. Dve družabnici predstavljamo v decembrski Vzajemnosti, v kateri pišemo med drugim tudi o tem, kako se ubranimo pred prehladom in katera hrana nam ustreza, ko imamo težave z želodcem.