Vir: Moja leta

ZanimivostiMoja letapred 1 uro in 34 minutami
Slika članka
Kako je razporejena višina pokojnin?
Povprečna starostna pokojnina ljudi, ki se sedaj upokojujejo je po določbah aktualnega Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, 806 eur. Minimalna pokojnina ob izpolnitvi vseh pogojev za polno upokojitev (40 let pokojninske dobe in ustrezna starost) je 653 eur in tisti, ki jim je bila odmerjena nižja pokojnina, prejemajo državni dodatek na revščino.
ZanimivostiMoja letapred 1 uro in 44 minutami
Slika članka
Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)
Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed, uporabimo lahko vse, kar užitnega raste na vrtu ali na bližnjem travniku. Poleg naštetih sestavin, lahko uporabimo še mlado čebulo, por, česen, lahko tudi poganjke mlade solate.

petek, 17. maj

ZanimivostiMoja letapred 2 dnevoma, 1 uro in 34 minutami
Slika članka
6 živil, ki znižujejo slab holesterol
Holesterol je nujno potrebna snov za telo. Lahko je dober ali slab. Če je v ravnovesju, se lahko oddahnemo. Težava pa nastane, ko se t.i. slab holesterol LDL poviša. Takrat je potrebno ukrepati – spremeniti prehrano in se začeti bolj gibati. Spoznajte 6 živil, za katere znanost pravi, da ga uspešno znižujejo (kot dodatek k zdravi prehrani).

četrtek, 16. maj

Slika članka
NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)
Na prvi pogled se morda ne zdi nič posebnega S svojimi ploščatimi grozdi drobnih belih ali rožnatih cvetov in pernatim listjem ima nevpadljiv videz, podoben plevelu, saj divje raste ob cestah in poljih. A naj vas skromen videz rmana ne zavede – to zelišče je že tisočletja botanična superzvezda v neštetih kulturah.

sreda, 15. maj

Slika članka
Shujšajte z Ornish dieto. Preprečuje tudi kronične bolezni, niža holesterol, zaustavlja staranje
Študije kažejo, da z njo lahko enostavno shujšate in nasploh okrepite zdravje brez posebnega odrekanja. Strokovnjaki pravijo, da gre za preprosto dieto, brez štetja kalorij.
Slika članka
Prihaja poletna vinska pot: V mestnem središču Ljubljane vinarji iz vseh koncev Slovenije
Organizatorji dogodka se v središču Ljubljane že pripravljajo na najokusnejšo preobrazbo poletja, saj se bo čez mesec dni odvil vrhunski dogodek za ljubitelje vina in kulinarike.

ponedeljek, 13. maj

Slika članka
Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (13.5 - 19.5. 2024)?
Pričakujete lahko, da boste čutili navdih, da se upočasnite in delujete dosledno. Če ste odlašali kakršne koli odgovornosti, je zdaj pravi čas, da se lotite svojega seznama opravil.

nedelja, 12. maj

Slika članka
Načrtovanje upokojitve: Že veste, kaj boste počeli, ko se upokojite?
Ljudje, ki gredo v posteljo zaposleni in se zbudijo upokojeni, imajo več težav s prilagoditvijo na novo stanje kot tisti, ki so že nekaj let pred tem razmislili o tem, kaj jih čaka.

sobota, 11. maj

Slika članka
Metka Klevišar: SPOMIN NA MANCO KOŠIR
Pretekli teden je umrla nam vsem tako dobro znana Manca Košir, tudi moja fb prijateljica. Spoznali sva se leta 1990, ko je umiral njen prijatelj Marjan Rožanc in je bil moj pacient.

petek, 10. maj

Slika članka
TELOVADIMO: Kako izboljšamo ravnotežje in okrepimo moč (+video z vajo)?
Z leti so padci vse bolj neprijetni. Zato enostavno potrebujemo več skrbi pred padci, saj so posledice lahko katastrofalne: rehabilitacija po zlomu kolka lahko traja kar pol leta! Kako, torej lahko preprečite padce? Odgovore, in vaje za izboljšanje ravnotežja ter krepitev moči, boste našli v prispevku.

četrtek, 9. maj

Slika članka
MojaLeta darilo – kdo je bil izžreban?
Med prijavljenimi v mesecu aprilu smo izžrebali pet nagrajenk, ki bodo prejele prekrasna darila.
Slika članka
Kako prepoznate energijskega vampirja? Je v vaši bližini?
Ste čustveno izčrpani po pogovoru s prijateljem, sodelavcem ali družinskim članom? Ali po druženju z njim vedno odidete tesnobni ali razdražljivi? Morda imate opravka z energijskim vampirjem.

sreda, 8. maj

Slika članka
Izšla je majska revija Vzajemnost 2024
S staranjem so refleksi počasnejši, bolj smo okorni, tudi možgani delujejo počasneje, kar se pozna tudi pri vožnji avtomobila. Zato Brane Küzmič, nekdanji slovenski tekmovalec v reliju, starejšim voznicam in voznikom svetuje obisk tečaja varne vožnje in ohranjanje vozniške kondicije, četudi le z vožnjami na krajših razdaljah.
Slika članka
Numerološka napoved za maj: Karmični dnevi in nihanja (piše Lili Sorum)
Letos je pričakovati manipulacije in veliko iger ega, ki si bo maja želel pohvalo, strast in tudi prepovedano. Sprožili se bodo mehanizmi bega in kamufliranja situacije (saj veste, tisti slavni: ''pa saj ni tako slabo'', ki nam najbolj škoduje).

torek, 7. maj

Slika članka
Ali ste anksiozno navezani na partnerja? Preverite znake, ki kažejo na tesnobno navezanost
Vas je zelo pogosto strah, da vas bo partner zapustil? Potrebujete ogromno potrditev, da vas ima rad? Če vam takoj ne odgovori na sporočilo ali vrne klica, že delate scenarije, da vas zapušča oz. se je zgodilo nekaj hujšega? Preverite znake, ki kažejo na anksiozno navezanost in kaj lahko naredite.

ponedeljek, 6. maj

Slika članka
Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (6.5 - 12.5. 2024)?
Bolj kot v preteklem tednu boste zbrani in motivirani, zato je teden ugoden tudi za kakšno resno opravilo, bolj bo zahtevno, večji bo izziv. Finančne zadeve bodo tema pogovorov, želeli jih boste urediti, vendar pazite, da se s kom od bližnjih ne zapletete.
Slika članka
Slovo od Mance Košir bo 8. maja na Žalah
V preteklem tednu je v 77. letu starosti po težki bolezni umrla novinarka in publicistka Manca Košir. Njen pogreb bo v sredo, 8. maja ob 16. uri na Žalah. Pogreb bo odprt za vse.
KulturaMoja letapred 13 dnevi
Slika članka
Slovo od Mance Košir
Drugega maja 2024 je v 77. letu starosti po težki bolezni umrla novinarka in publicistka Manca Košir.

nedelja, 5. maj

Slika članka
Na koga računate, ko se boste postarali? Na državo, socialo, otroke...?
Ali morda na partnerja, na sosede, na prijatelje, na sebe? Statistike so neusmiljene. Na koga se sploh lahko zanesete?

četrtek, 2. maj

Slika članka
Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem
Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na žlico, postrežemo jo lahko kot samostojno jed, zraven ponudimo kos sveže pečenega kruha.