Vir: Moja leta

Lepota in zdravjeMoja letapred 6 urami in 34 minutami
Slika članka
Živila, ki urejajo prebavo in čistijo črevesje
Če imate neurejeno prebavo, kljub zdravemu načinu prehranjevanja in se pogosto spoprijemate z zaprtjem, boste v spodnjem prispevku morda našli uporabno informacijo zase. Preverite živila in napitke, ki vam lahko pomagajo urediti prebavo in očistiti črevesje.

Včeraj

ZanimivostiMoja letapred 22 urami in 53 minutami
Slika članka
Z novembrom višje pokojnine
V četrtek, 30. 11. 2023, bodo upokojenke in upokojenci prejeli višje pokojnine. Za 1,8 odstotka bodo višje tudi decembrske pokojnine.
ZanimivostiMoja letapred 1 dnem, 6 urami in 34 minutami
Slika članka
Metka Klevišar: SE NAŠA CIVILIZACIJA RES POSLAVLJA?
V enem od včerajšnjih komentarjev je bilo rečeno, da bo naša civilizacija propadla. O tem sem tudi že sama razmišljala in se mi zdi čisto možno, da res takšna, kot je, ne more preživeti.

torek, 28. november

ZanimivostiMoja letapred 2 dnevoma, 6 urami in 39 minutami
Slika članka
Kaj storiti, da bo mokro čiščenje še boljše?
Odkar so pridobili sposobnost brisanja tal z vlažno krpo, so priljubljeni robotski sesalniki iRobot Roomba postali še boljši domači pomočniki. Da pa bodo tla vedno v najboljši formi, morate upoštevati pravila pomivanja. Jih že poznate?

ponedeljek, 27. november

ZanimivostiMoja letapred 2 dnevoma, 21 urami in 38 minutami
Slika članka
Festival za tretje življenjsko obdobje tudi v letu 2024
Organizatorji dogodka F3ŽO napovedujejo že 23. F3ŽO - Festival za tretje življenjsko obdobje, ki bo v Cankarjevem domu v Ljubljani potekal od ponedeljka do srede, od 30. septembra do 2. oktobra 2024!
Slika članka
Na knjižnem sejmu izbrali Knjigo leta 2023
Zaključil se je 39. Knjižni sejem, na katerem so proglasili tudi Veliko nagrado slovenskega knjižnega sejma – Knjigo leta 2023.
Slika članka
"Sezona gripe je v teku in morate ustrezno ukrepati, da prehlad in gripa ne pokvarita vaših zimskih užitkov"
Z Zlatko Dreo, naturopatinjo in holistično iridiologinjo smo se pogovarjali o tem, kako nam do boljšega zdravja v zrelih letih lahko pomaga naturopatija in na kaj moramo biti pozorni predvsem v zimskem času, če želimo ohraniti močan imunski sistem ter se ubraniti pred gripo in virusi. Več o krepitvi zdravja v zanimivem intervjuju.

nedelja, 26. november

Slika članka
Kaj nas čaka ta teden? Astro napoved od 27.11. do 3.12. (piše priznana astrologinja)
Vstopamo v veseli december in jaz se ga vedno veselim, ker se začne smučarija in obiščem meni ljube Dolomite, ker okrasimo dom ter okolico in se srečamo z domačimi ter prijatelji na dobrem domačem kosilu. Kaj pa nam astrološko kaže ta teden?

sobota, 25. november

Slika članka
Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)
Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

sreda, 22. november

Slika članka
Metka Klevišar: VSAK ŽALUJE NA SVOJ NAČIN
Vsak od nas se prej ali slej gotovo sreča tudi z žalujočimi, ali pa tudi sam žaluje, in navadno nam je takrat težko, ker ne vemo prav, kaj bi rekli, kako bi se vedli, tako da bi žalujočemu lahko pomagali
KulturaMoja letapred 8 dnevi
Slika članka
Vse do nedelje poteka 39. Slovenski knjižni sejem
Sejemsko dogajanje bo potekalo vse do nedelje 26. 11. 2023. Tudi letos sejem poteka na Gospodarskem razstavišču. Slogan letošnjega sejma je Beseda besedi, osrednja osebnost pa je Karel Destovnik Kajuh. Vstop je prost.

torek, 21. november

Slika članka
Letošnjo Schwentnerjevo nagrado prejme dr. Miha Kovač
Schwentnerjeva nagrada, ki jo podeljuje Zbornica založnikov in knjigotržcev, je priznanje za pomemben prispevek k razvoju založništva in knjigotrštva, za odličnost in preseganje povprečnosti, za dosežene poslovne uspehe, za inovativnost in kreativnost, za pedagoški prispevek in predajanje znanja ter dosledno upoštevanje visokih moralnih in etičnih standardov.
Slika članka
Visoko predelana hrana povzroča enako odvisnost kot alkohol
Radi uživate sladkarije, slane prigrizke in podobno visoko predelano hrano? Nedavna študija je pokazala, da ultra predelana hrana povzroča odvisnost, ki je enaka odvisnosti od kajenja in alkohola.

ponedeljek, 20. november

Slika članka
Poznate tai chi vadbo? Lajša kronične bolečine, izboljšuje mentalno ostrino, krepi telesno moč...
Starodavna kitajska vadba tai chi ima izjemne učinke na počutje in zdravje. Raziskave kažejo, da izboljšuje telesno pripravljenost, ravnotežje in pomaga do boljše gibljivosti. Pri starejših pa redna vadba tai chi-ja lahko zmanjša tudi tveganje za padce.

nedelja, 19. november

Slika članka
Kaj nas čaka ta teden? Astro napoved od 20. do 26. 11. (piše priznana astrologinja)
Za vikend smo imeli astrološki potisk Sonca in Marsa v škorpijonu in z njim lahko ta teden prevetrimo naše cilje ter ponovno definiramo dejanja, ki so posledica naših želja. Sonce je naša identiteta, so naši cilji, Mars pokaže način, kako se mi spravimo v akcijo, kako ukrepamo.

sobota, 18. november

KulturaMoja letapred 12 dnevi
Slika članka
NAGRADNA IGRA: Podarjamo dve knjižni uspešnici!
Vabimo vas k sodelovanju v nagradni igri, v kateri podarjamo dve knjigi! Osvojite lahko knjigo Kokošji rod Josipa Ribičiča ali knjigo Draga Kristina pisateljice in urednice Kristine Brenkove. Nagradna igra bo potekala tik pred odprtjem vrat 39. slovenskega knjižnega sejma.

petek, 17. november

Slika članka
Zakaj nekateri doživijo 100 let in več? Kako se organizem stoletnikov razlikuje od ostalih?
Tokrat so znanstveniki vzeli pod drobnogled posameznike, ki živijo sto in več let. Želeli so ugotoviti, zakaj nekateri ljudje dosežejo visoko starost drugi pa ne. Z analizo so preverili stanje organizma pri stoletnikih in ga primerjali s stanjem ostalih.

četrtek, 16. november

Slika članka
REPINEC: deluje kot prebiotik, razstruplja jetra in rešuje težave s kožo (+uporaba)
Repinec je dvoletna rastlina, ki jo najlažje prepoznamo po njegovih velikih »srčastih« listih in cvetovih v obliki »ježkov«, ki se nam lepijo na obleko, našim kužkom pa se z lahkoto zapletejo v dlako. Ste vedeli, da naj bi izumitelj "čevljev na ježke" dobil navdih pri tej rastlini? Repinec je tudi izjemno zdrav. Deluje kot prebiotik, razstruplja jetra, pomaga pri težavah s kožo in podpira procese samozdravljenja.
Slika članka
Recept: Jota s kislo repo
Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo lahko tudi brez mesa. Kadar dodamo meso, je najboljše prekajeno svinjsko meso ali klobasa. Jota je ena izmed najbolj priljubljenih tradicionalnih jedi na žlico, pa naj jo skuhamo s kislo repo ali kislim zeljem.

sreda, 15. november

Slika članka
Preprečevanje pnevmokoknih okužb pri osebah s sladkorno boleznijo
Sladkorna bolezen je kronična bolezen, ki traja od postavitve diagnoze do konca življenja. V Sloveniji število oseb s sladkorno boleznijo strmo raste. »Osebe s sladkorno boleznijo imajo povečano tveganje za pnevmokokne in druge okužbe, saj povečana koncentracija glukoze v krvi zavira delovanje imunskega sistema, predvsem levkocitov, to je belih krvnih celic.