Vir: Moja leta

ponedeljek, 7. oktober

Slika članka
Izšla je oktobrska revija Vzajemnost 2024
Ste med tistimi, ki v trgovini skrbno preberejo označbe na živilih pred nakupom? To je dobro, le tako namreč izvemo, koliko soli, sladkorja, maščob ali aditivov vsebuje posamezno živilo, saj to pomembno vpliva na zdravje, pravi doc. dr. Živa Lavriša z Inštituta za nutricionistiko.
Slika članka
Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (7.10 - 13.10. 2024)?
Odnosi bodo z energijo Sonca v znamenju tehtnice skladni pod pogojem, da boste poskušali ohraniti dostojanstvo in spoštovanje. V nasprotnem primeru boste prišli do spoznanja, da vse, kar se sveti, ni zlato in da stvari niso vedno takšne, kot se zdijo na prvi pogled. Sledite svoji intuiciji in sanjate velike sanje, seveda pa ne pozabite na osredotočenost.
Slika članka
Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom
Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo lahko kot prilogo k raguju iz mletega mesa, ali pa pripravimo samostojno jed, kjer kombiniramo polento in mleto meso. Odlična ideja za kosilo!

nedelja, 6. oktober

Slika članka
"Ne živite življenja svojih otrok, niti svojega ne stavite nanje. Pustite jim, da živijo, kot želijo"
Torej, bliža se upokojitev. Velika prelomnica v vašem življenju. Sprememba bo velika. Ste že razmišljali, kako se boste organizirali in kako bo potekala jesen vašega življenja? Tukaj je nekaj, natančno, pet zelo zlatih nasvetov, ki bodo olajšali in polepšali vaš čas - zlata leta življenja.
Slika članka
Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen
Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega ovoja, je polnega okusa, po bučnih semenih, ki nadomestijo pšenično moko. Krema daje svežino in ne vsebuje dodanega sladkorja. Je odlična sladica tudi za tiste, ki ne smejo uživati glutena. In tako je dobra, da pripravite kar dve, saj ena nikoli ni dovolj.

petek, 4. oktober

Slika članka
Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?
Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta rek še kako drži, saj gobe po dežju rastejo v izobilju. Prav te dni je dežja obilo, kar pomeni, da bo v gozdovih gob veliko, in nabiranje je v Sloveniji eden izmed najbolj priljubljenih hobijev. Vendar, pozor! Preden se odpravite po gobe, se prepričajte, da jih dobro poznate.
Slika članka
Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)
Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za prilogo ali glavno jed. Kislo zelje se odlično ujema s krompirjem. To pa je recept za kislo zelje z ocvirki in krompirjem.
Slika članka
Projekt CrossCare 2.0.: Oskrba starejših in odziv na staranje prebivalstva
V okviru preteklega 23. Festivala za tretje življenjsko obdobje je potekala tudi predstavitev projekta Interreg “CrossCare 2.0”. Namen in cilj projekta je vzpostavitev novega čezmejnega modela za celostno oskrbo starejših. Več o projektu v prispevku.

četrtek, 3. oktober

Slika članka
Vabljeni V ZOO Ljubljana na praznovanje Svetovnega dne živali
Konec tedna, v petek, 4. oktobra, bodo tudi v ZOO Ljubljana praznovali Svetovni dan živali. Ta vikend se tako v živalskem vrtu obeta pestro in zabavno dogajanje. Vabljeni.
Slika članka
Numerološka napoved: Oktober je čas uvida v leto 2025!
Oktober je čas vpogleda v leto, ki prihaja. Nekako nam prinaša ''teaser'' energij in vsebin novega leta. Tako nam omogoči še tri mesece časa, da se na ta prehod v nove energije, pripravimo. Leto 2025 bo viharno, nestanovitno in pa obenem zelo čustveno obarvano.
Slika članka
Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)
Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh sestavin. Recept za torto iz Jožičine kuhinje.

sreda, 2. oktober

Slika članka
Recept: Bosanski lonec
Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradicionalna bosanska jed, ki ima bogato zgodovino in kulturni pomen. Nastala je kot jed kmetov in rudarjev, saj so potrebovali hranljiv obrok, da so zdržali dolge delovne dni.

torek, 1. oktober

Slika članka
Eterična olja in prehlad: recepti za pripravke, uporaba in učinki (piše aromaterapevtka)
Številna eterična olja imajo protibakterijsko in protivirusno delovanje, kar nam vsekakor koristi v hladnih mesecih, ko so na pohodu prehladi in gripa. Z njimi lahko delujemo preventivno, ali lajšamo simptome že prisotne respiratorne infekcije.
Slika članka
Danes obeležujemo Mednarodni dan starejših
Prvega oktobra je dan, ki je bil razglašen za praznovanje in ozaveščanje o prispevku starejših ljudi k družbi ter o izzivih, s katerimi se soočajo starejše generacije. Letos ga obeležujemo že 34. leto zapored.
Slika članka
Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada
Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rolado. Želimo vam dober tek!

ponedeljek, 30. september

Slika članka
Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (30.9. - 6.10. 2024)?
Ustvarjalno razpoloženi in ambiciozni, boste s Soncem v znamenju tehtnice pri zahtevnih opravilih težko dolgo vztrajali. Iskali boste logične rešitve in tiste, s katerimi bi se lahko izognili pretiranemu naporu. Prihaja zmožnost, da lahko uskladite konflikte, tudi tiste, ki so nastali v preteklosti, ter v napete situacije vnesete mir.
Slika članka
Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo
Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za izjemno okusno in hkrati lahko kosilo.

nedelja, 29. september

Slika članka
Ljudje, ki živijo s smislom, živijo dlje in so bolj zdravi
Življenje s smislom: sedaj je čas, da pričnete razmišljati, kaj boste počeli v času upokojitve. Naredite si plan aktivnosti, naredite si plan dela in ne plan počitka.
Slika članka
Recept: Vloženi jurčki
Vloženi jurčki so odlična poslastica, ponudimo jih lahko k raznim narezkom ali namesto solate. Za vlaganje izberemo samo zdrave in čvrste gobe, jaz najraje vlagam ajdovčke ali črne gobane.
Slika članka
Evropski uniji letno zavržemo več kot 58 milijonov ton hrane
V nedeljo, 29.9. obeležujemo mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Število ljudi, ki se spopada z lakoto, iz leta v leto narašča, medtem ko se na tone užitne hrane zavrže.