Vir: STAznanost

Včeraj

Znanost in ITSTAznanostpred 11 urami in 22 minutami
V Grand hotelu Union se je v sredo odvil drugi Innovation Day Ljubljana, ki ga je pripravil SRIP Tovarne prihodnosti skupaj z Institutom Jožef Stefan (IJS) in EIT Manufacturing. Medtem ko je bil lanskoletni dogodek posvečen robotiki in proizvodnji, so bili tokrat v ospredju materiali, ki igrajo pomembno vlogo v globalnem svetu in so ključnega pomena za evropsko industrijo, so sporočili z IJS.
Znanost in ITSTAznanostpred 17 urami in 42 minutami
Univerze so dolžne vzpostaviti ustrezne pogoje za izobraževanje vseh študentov, tudi tistih s posebnimi potrebami. Rektorska konferenca je danes pripravila spletni dogodek na to temo, kjer je Matjaž Debevec iz Evropskega centra za vire o dostopnosti povedal, da se v Sloveniji vse več invalidov odloča za študij in vse več ga tudi uspešno zaključi.
Znanost in ITSTAznanostpred 18 urami in 45 minutami
Raziskovalci Univerze v Mariboru razvijajo inovativne bioaktivne prevleke za 3D tiskane ortopedske vsadke. Prevleke imajo vgrajene zdravilne učinkovine, ki se po ortopedskem posegu v nizkih koncentracijah nadzorovano sproščajo v neposredno okolico vsadka. Na ta način želijo raziskovalci izboljšati vraščanje vsadka v žive kosti in preprečiti pooperativne zaplete.

sreda, 6. december

Znanost in ITSTAznanostpred 1 dnem, 13 urami in 36 minutami
Slovenska projekta za izvedbo študij v okviru 5G čezmejnih koridorjev sta bila uspešna na drugem razpisu za zbiranje predlogov v okviru Instrumenta za povezovanje Evrope CEF - Digitalno, vrednem 260 milijonov evrov. Pri enem projektu kot partner sodeluje ljubljanska fakulteta za elektrotehniko, pri drugem pa podjetje Telemach Slovenija.
Znanost in ITSTAznanostpred 1 dnem, 15 urami in 11 minutami
Predstavniki 10 izobraževalnih in razvojno-raziskovalnih ustanov Dolenjske so danes na Otočcu podpisali listino, s katero so podprli ustanovitev javne univerze v Novem mestu. Ta bi povezala tam delujoče visokošolske zavode in ustanove, ki so v preteklih letih oblikovali vsebinsko raznolike izobraževalne in znanstveno-razvojne programe.
Znanost in ITSTAznanostpred 1 dnem, 17 urami in 56 minutami
Na Pravni fakulteti v Ljubljani se bo danes sklenila šole Generativna AI in pravo. Zadnji dan šole, s pričetkom ob 17.00, bo namenjen regulaciji umetne inteligence v EU in po svetu ter vprašanjem avtorskih pravic, predavanja pa bodo odprta za vse zainteresirane poslušalce, so sporočili organizatorji dogodka.
Znanost in ITSTAznanostpred 1 dnem, 19 urami in 42 minutami
V projektu SpaceDent, ki pripravlja zobozdravstvo na večletne misije v vesolju, so slovenski študenti med paraboličnim letom nad Atlantskim oceanom uspešno izvedli poskuse prepariranja zob in izdelovanja zobnih zalivk. Cilj je bil preučiti, ali so zobozdravstveni posegi v mikrogravitaciji dovolj nadzorovani za varno zdravljenje astronavtov.
Znanost in ITSTAznanostpred 1 dnem, 22 urami in 42 minutami
Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič ter italijanska ministrica za univerze in raziskave Anna Maria Bernini sta v torek v Rimu podpisala memorandum o sodelovanju na področju raziskav in inovacij. Gre za nadgradnjo dosedanje povezanosti obeh držav je ob tem ocenil minister Papič.

torek, 5. december

Znanost in ITSTAznanostpred 2 dnevoma, 13 urami in 40 minutami
Emisije ogljikovega dioksida iz fosilnih goriv bodo po projekcijah letos dosegle rekordne vrednosti. Glede na lani naj bi se povečale za 1,1 odstotka na 36,8 milijarde ton, ugotavlja letošnje poročilo mednarodnega konzorcija Global Carbon Project.
Znanost in ITSTAznanostpred 2 dnevoma, 14 urami in 7 minutami
Slovenski 15-letniki so v mednarodni raziskavi PISA 2022 na področju matematične in naravoslovne pismenosti dosegli nadpovprečne rezultate, pri bralni pismenosti pa so pod povprečjem OECD. Na vseh treh področjih so dosegli nižje rezultate kot leta 2018, nižje je tudi povprečje OECD, je predstavila Klaudija Šterman Ivančič s Pedagoškega inštituta.
Znanost in ITSTAznanostpred 2 dnevoma, 19 urami in 27 minutami
Umetna inteligenca po mnenju strokovnjakov hitro napreduje. V družbi obstaja vizija, da bo v prihodnosti dosegla danes še nepredstavljive stvari, celo prevladala nad človekom. Razprave ob tem nihajo med optimističnimi pričakovanji, ki v njej vidijo rešitve za številne izzive, in pesimističnimi strahovi pred morebitnimi nevarnostmi, ki jih prinaša.

ponedeljek, 4. december

Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol in direktor Kemijskega inštituta Gregor Anderluh sta danes v Velenju podpisala sporazum o soinvestitorstvu pri gradnji inkubatorja TecHub i4.0, ki je eden od projektov prestrukturiranja premogovne regije. Prihajamo na dolgi rok, lokacijo želimo dodatno razvijati, je ob podpisu dejal Anderluh.

nedelja, 3. december

Ameriški tehnološki velikan Google je v španski Malagi v sredo odprl največji center za kibernetsko varnost v Evropi. V podjetju so ob tem opozorili, da postajajo kibernetski napadi vse bolj pogosti in povzročajo motnje v političnih sistemih, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

petek, 1. december

Raketa zasebnega vesoljskega podjetja SpaceX je danes iz izstrelišča v ameriškem vojaškem oporišču Vandenberg v Kaliforniji v vesolje ponesla prvi vojaški vohunski satelit Južne Koreje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Svoj vohunski satelit je prejšnji teden v vesolje poslala tudi Severna Koreja.
V Ljubljani se je danes sklenil dvodnevni mednarodni simpozij vodilnih strokovnjakov za zdravljenje hrbteničnih bolezni Annual Spine Experts Group Meetting 2023, ki je potekal v organizaciji Vertebrološkega združenja Slovenije. Na dogodku so slovenskim zdravnikom in kirurgom predstavili nove tehnike in učinkovitejše pristope k zdravljenju hrbteničnih bolezni, ki za zdravljenje bolnikov z okvaro hrbtenice predstavljajo viden napredek, so sporočili iz združenja.
Na današnji dan pred 29 leti je bilo ustanovljeno Znanstveno-raziskovalno središče Republike Slovenije, pred sedmimi leti na isti dan pa je bilo vpisano v register kot samostojni javni raziskovalni zavod - ZRS Koper. Kot poudarjajo ob obletnici, je s tem tem postal eden od šestnajstih slovenskih javnih raziskovalnih zavodov in edini izven prestolnice.
Med znanstvenimi novostmi na policah slovenskih založb so tokrat knjiga Jovane Mihajlović Trbovc z naslovom Naše znanstvenice: Kako so ženske soustvarjale znanost v Jugoslaviji, ki je izšla pri založbi ZRC, knjiga Znansopotnika biologov Marine Dermastie in Toma Turka, ki je izšla v sodelovanju z založbo Rokus Klett in knjigotrštvom Buča, pri založbi Studia humanitatis je izšlo delo Daše Ličen Meščanstvo v zalivu: društveno življenje v Habsburškem Trstu, pri založbi Umco je izšla knjiga ameriškega onkologa Siddharthe Mukherjeeja z naslovom Pesem celice, založba Sophia pa je izdala delo Lilijane Burcar z naslovom Kapital in reproduktivne pravice.
Na Japonskem so danes uradno odprli največji delujoči eksperimentalni jedrski fuzijski reaktor na svetu. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je tehnologija sicer še v povojih, a jo mnogi obravnavajo kot odgovor na naraščajoče potrebe človeštva po energiji. Japonska projekt izvaja v sodelovanju z EU.

četrtek, 30. november

Dolgo odlašana prva izstrelitev nosilne rakete Ariane 6 bo na sporedu med 15. junijem in 31. julijem prihodnje leto, je danes sporočila Evropska vesoljska agencija (ESA). Datum izstrelitve, ki je bila prvotno načrtovana za leto 2020, je ESA objavila po uspešni generalki na evropskem vesoljskem izstrelišču v Francoski Gvajani minuli teden.
V novomeškem znanstveno-tehnološkem središču Rudolfovo v Podbrezniku so danes uradno odprli nova laboratorija Lab3D in LabM, ki omogočata široko paleto bazičnih, uporabnih in industrijskih raziskav. Naložba je stala nekaj več kot 600.000 evrov, denar zanjo je prispevala Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost RS.