Vir: STAznanost

Včeraj

Znanost in ITSTAznanostpred 1 dnem, 1 uro in 35 minutami
Največji mednarodni tehnološki maraton Nasa Space Apps Challenge, ki je namenjen sodelovalnemu reševanju globalnih izzivov, bo letos v začetku oktobra ponovno potekal v Inkubatorju Sežana. Tekmovalci bodo na 48-urnem dogodku lahko sodelovali virtualno in v živo, pripravljajo pa tudi dogajanje za otroke, so sporočili organizatorji.
Znanost in ITSTAznanostpred 1 dnem, 1 uro in 47 minutami
Evropski raziskovalni svet (ERC) je objavil razpis 2025 za projekte za sinergijo raziskav. Namenjen je podpori skupini glavnih raziskovalcev pri skupnem reševanju raziskovalnih izzivov, ki jih sami s svojimi ekipami ne bi mogli rešiti. Nepovratna sredstva znašajo največ 10 milijonov evrov za obdobje šestih let. Rok za oddajo prijav je 6. november.

četrtek, 18. julij

Znanost in ITSTAznanostpred 2 dnevoma, 5 urami in 43 minutami
Istrsko sorto grozdja refošk bi lahko v prihodnje sadili tudi v znameniti francoski vinogradniški regiji Bordeaux. Priznani francoski enolog Nicolas Vivas je namreč po obisku vinske kleti Vinakoper v prestižni vinski reviji Decanter priporočil, da se refošk doda na seznam sort, dovoljenih v vinih regije Bordeaux.

sreda, 17. julij

Konec septembra se bo v Kopru odvila druga znanstvena konferenca z naslovom "Družbena odgovornost podjetij kot odgovornost direktorjev v evro-sredozemski regiji, v sedanji in prihodnji zeleni in digitalni preobrazbi". Organizatorji do 28. avgusta zbirajo povzetke avtorskih prispevkov na področju digitalnega in zelenega prehoda, so sporočili z Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) Koper.

torek, 16. julij

Italijanski znanstveniki so v ponedeljek sporočili, da so prvič odkrili jamo na Luni, ki bi lahko bila s svojimi okoli 100 metri globine primerna tudi za izgradnjo stalne baze za ljudi. Znanstveniki domnevajo, da je na Luni še več sto drugih votlin, ki ostajajo skrite, je poročal britanski BBC.

ponedeljek, 15. julij

Na obalo Nove Zelandije je naplavilo ostanke kita, ki po oceni tamkajšnje agencije za varstvo narave morda pripadajo kitu vrste Mesoplodon traversii oziroma t. i. lopatozobemu kitu. Gre za najredkejšo doslej znano vrsto kita na svetu - znanstveniki so do danes identificirali le šest primerkov, živega pa ni videl še nihče.
S 35. Mednarodne biološke olimpijade, ki je letos med 7. in 14. julijem potekala na Univerzi Nazarbayev v mestu Astani v Kazahstanu, se je slovenska ekipa vrnila z dvema srebrnima in dvema bronastima medaljama. Srebrni odličji sta osvojila Matej Nastran in Miha Ferlinc, bronasti pa Špela Polutnik in Svit Stramšak.
Evropski investicijski sklad (EIF) je skupaj z nacionalnimi razvojnimi bankami Slovenije in Hrvaške ter zasebnimi vlagatelji zagotovil 49 milijonov evrov za sklad za tehnološke inovacije, ki bo spodbujal inovativne raziskave v obeh državah. Sredstva bodo namenjena za komercializacijo raziskovalnih projektov in zaščito intelektualne lastnine.

nedelja, 14. julij

Na olimpijske igre v Pariz bo z našimi športniki odpotovala tudi zdravstvena ekipa, ki s kakovostno zdravstveno oskrbo skrbi, da so ti v najboljši kondiciji. Vodja zdravstvene ekipe Matjaž Vogrin trenutno zdravstveno stanje športnikov ocenjuje kot dobro, vodja fizioterapevtov Jure Bornšek pa meni, da bi letošnje igre lahko bile med bolj uspešnimi.

petek, 12. julij

Konec avgusta se bo zaključil projekt ohranjanja narave LIFE SySTEMiC, katerega cilj je prilagajanje sonaravnega gospodarjenja z gozdovi na podnebne spremembe. Glavni izdelek projekta je model GenBioSilvi, ki lahko služi kot orodje za preverjanje primernosti sistema gospodarjenja z gozdovi.

četrtek, 11. julij

Botanični vrt Univerze v Ljubljani danes praznuje 214. rojstni dan. Vrt je ogledalo rastlinskega sveta, poudarja vodja vrta Jože Bavcon, botanični vrt pa rastlinsko bogastvo že vsa ta leta predstavlja svetu. Med glavnimi težavami vrta je naštel neurejeno financiranje, prostorsko stisko ter načrtovano širitev železniške proge, ki ji nasprotujejo.
Matjaž Humar z Instituta Jožef Stefan je po projektu ERC za začetek samostojne raziskovalne poti leta 2019 pridobil še projekt ERC za potrditev koncepta raziskav s področja bioloških laserjev. Cilj novega projekta EdibleLasers je izdelava laserjev le iz užitnih materialov in njihova uporaba za senzorje v hrani, zdravilih in drugih izdelkih.
Dijaki bodo na rektoratu Univerze v Ljubljani v okviru brezplačne poletne šole 31. avgusta med drugim lahko spoznali nov mednarodni magistrski študijski program Vesoljska medicina (SpaceMed) in študentski vesoljski projekt SpaceDent, so sporočili z univerze. Poleg tega se bodo 7. septembra v okviru šole lahko udeležili kariernega svetovanja.

sreda, 10. julij

Slika članka
#video Po uspešni izstrelitvi rakete Ariane 6 manjši zaplet
Evropska raketa Ariane 6, za katero je trboveljsko podjetje Dewesoft zagotovilo merilne sisteme, je v torek z izstrelišča na Francoski Gvajani prvič poletela v vesolje. Nosilna raketa je uspešno namestila satelite, je sporočila Evropska vesoljska...

torek, 9. julij

Po štirih letih prelaganja je danes z izstrelišča v Francoski Gvajani v vesolje prvič poletela nova evropska raketa Ariane 6. Izstrelitev predstavlja poskus Evropske vesoljske agencije (Esa), da bi se po letih zaostanka uspešneje spopadla s svetovno konkurenco na področju vesoljskih tehnologij, zlasti pri prenosu satelitov v vesolje.

ponedeljek, 8. julij

Minuli mesec je bil po celem svetu najtoplejši zabeleženi junij doslej, je danes sporočila služba EU za spremljanje podnebnih sprememb Copernicus (C3S). Po podatkih službe je sicer od junija lani vsak mesec podrl svoj temperaturni rekord, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

nedelja, 7. julij

Med poletno šolo arheologije so slovenski in ameriški arheologi ter ameriški študenti letos že drugo poletje raziskovali eno do mnogih železnodobnih gradišč na Notranjskem, naselbino na manjšem hribu Baba nad Slavino pri Postojni. Naleteli so na več zanimivih najdb, med drugim na bronasto zaponko in rimski srebrnik iz 1. stol. pr. n. št.
Število mednarodnih prijav patentov za inovacije, ki vključujejo uporabo generativne umetne inteligence, se je v šestih letih povečalo za osemkrat, kaže ta teden objavljeno poročilo Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (Wipo). Večina prijaviteljev ima sedež na Kitajskem.
V jami Cloggs ob vznožju Viktorijanskih Alp na jugovzhodu Avstralije, kjer živi aboriginsko ljudstvo Gunaikurnai, so našli rahlo ožgani, z maščobo prekriti leseni palčki. Najnovejša raziskava je pokazala, da sta dokaz zdravilnega obreda, ki se je v zadnjih 12.000 letih nespremenjeno prenašal več kot 500 generacij staroselskih aboriginov.

petek, 5. julij

Merilne sisteme za evropsko nosilno raketo Ariane 6, ki jo bo Evropska vesoljska agencija (Esa) 9. julija izstrelila v vesolje, je zagotovilo trboveljsko podjetje Dewesoft. Kot so pojasnili v podjetju, gre za merilne inštrumente, ki omogočajo zajem podatkov v najzahtevnejših razmerah.