Vir: STAznanost

Znanost in ITSTAznanostpred 9 urami in 31 minutami
Dan ekološkega dolga za Slovenijo, ko smo v državi že porabili vse vire in ekosistemske storitve, ki jih lahko Zemlja obnovi v enem letu, bo letos nastopil 25. aprila. To je po dnevu Zemlje oz. en teden pozneje kot lani. Naša dejanja presegajo zmogljivosti našega planeta, zato so nujne trajnostne rešitve, opozarja Inštitut za zdravje in okolje.
Znanost in ITSTAznanostpred 10 urami in 26 minutami
Slovenska znanstvenika sta sodelovala pri raziskavi, s katero so odkrili posebno vrsto bakterij, ki v črevesju porabljajo holesterol in lahko pomagajo pri zniževanju holesterola in tveganja za bolezni srca in ožilja pri ljudeh. Sodelujoči v študiji se nadejajo, da bodo z razumevanjem črevesnih bakterij prišli do novih možnosti za terapije.
Znanost in ITSTAznanostpred 11 urami in 44 minutami
V centru humanističnih znanosti Znanstveno-raziskovalnega središča Koper je na ogled razstava o dediščini znamenitega koprskega zdravnika in izumitelja Santoria Santoria, ki je pred 400 leti postavil temelje kvantitativne medicine in fiziologije, povezan pa je tudi z izumom termometra. Razstava zajema njegova tiskana dela in modele instrumentov.

Včeraj

Znanost in ITSTAznanostpred 1 dnem, 13 urami in 49 minutami
V Občini Grosuplje konec meseca zaključujejo projekt Znanje za gospodaren odnos do narave Zagon, v okviru katerega so obnovili 46 hektarjev mokrišč in drugih ekosistemov na območju Krajinskega parka Radensko polje. V četrtek so v okviru projekta uradno odprli tudi učno pot od Male Račne do Kopanja.

sobota, 20. april

Znanost in ITSTAznanostpred 2 dnevoma, 11 urami in 24 minutami
Umrl je ameriški filozof Daniel C. Dennett. Star je bil 82 let. V ZDA je veljal za enega od najbolj branih in obravnavanih sodobnih filozofov. Umrl je v petek v Portlandu v ameriški zvezni državi Maine zaradi zapletov pri bolezni pljuč, je ameriškim medijem sporočila njegova soproga.

petek, 19. april

Predstavniki Slovenije in ZDA so danes v Ljubljani opravili četrti strateški dialog med državama, ki je bil posvečen razpravam o globalnih varnostnih vprašanjih ter sodelovanju na različnih področjih, tudi raziskovanju vesolja. Predstavnika obeh držav sta ob tem podpisala sporazum o sodelovanju na področju boja proti dezinformacijam.
Predsednica republike Nataša Pirc Musar si je danes ogledala festival robotike in umetne inteligence, ki poteka v Tehno parku Celje. Kot je ob tem izpostavila, sta robotika in umetna inteligenca postali steber sodobne družbe, festival v Celju pa je edinstvena priložnost neposrednega stika s humanoidnimi in industrijskimi roboti.
Na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani bo 20. in 21. aprila potekal že 10. največji univerzitetni hackathon v Sloveniji DragonHack. Na 24-urnem tekmovanju se bodo udeleženci pomerili v razvoju najbolj inovativnih rešitev različnih izzivov iz resničnega življenja z uporabo programske in strojne opreme.

četrtek, 18. april

Na javnem razpisu za sofinanciranje aktivnosti pisarn za prenos znanja, ki se delno financira iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, sta bili izbrani vlogi Instituta Jožef Stefan (IJS) in Univerze v Ljubljani. Obe izbrani ustanovi bosta prejeli po 2,15 milijona evrov.
Univerza v Ljubljani, Institut Jožef Stefan in Kemijski inštitut med 23. in 25. aprilom pripravljajo Festival hrane za možgane. Na dogodkih v sklopu festivala bodo različni strokovnjaki na področju prehrane spregovorili o aktualnih družbenih vprašanjih in izzivih vzpostavljanja trajnostnih prehranskih sistemov, so sporočili z univerze.
Na Mednarodni podiplomski šoli Jožefa Stefana je v ponedeljek potekal zaključni dogodek dvoletnega projekta RESPO-VI. Na dogodku so predstavili spletno aplikacija, ki so jo v sklopu projekta razvili slovenski in norveški raziskovalci v sodelovanju s študenti in omogoča ocenjevanje izboljšanja kompetenc študentov na področju STEM, so sporočili organizatorji šole.

sreda, 17. april

Direktor Kemijskega inštituta Gregor Anderluh in direktor podjetja Skitti Sergej Smrkolj sta v torek v Zagorju ob Savi podpisala pogodbo o prodaji oziroma nakupu Skittijevih prostorov v Kisovcu za potrebe inštituta. Ta bo v Skittijevih prostorih vzpostavil Center za razvoj, demonstracije in usposabljanje za brezogljične tehnologije.
Na evropski dekliški matematični olimpijadi v Gruziji, ki se je zaključila v torek, si je slovenska ekipa z eno srebrno in tremi bronastimi medaljami priborila 10. mesto med evropskimi ekipami in najboljši rezultat doslej. Sodelovalo je več kot 200 tekmovalk iz 53 držav, so zapisali na Društvu matematikov, fizikov in astronomov Slovenije.

torek, 16. april

Zanimanje za praktične uporabe kvantne tehnologije se je v zadnjih letih izrazito povečalo. Med ključnimi področji je kvantno računalništvo, vendar pa trenutne generacije kvantnih računalnikov še niso sposobne preseči klasičnega računalništva, je na dogodku Instituta Jožef Stefan poudaril strokovnjak s področja kvantnih tehnologij Olivier Ezratty.
Primož Poredoš z ljubljanske Fakultete za strojništvo je s sodelavci razvil koncentrator na osnovi posebne metode, ki omogoča hlajenje stavb in naprav brez rabe električne energije. Koncentrator izkorišča hlad vesolja in s tem omogoča okolju prijazno, učinkovito in trajnostno hlajenje naprav, ki so veliki porabniki električne energije.
Slovenska astrofizika Tomaž Zwitter in Andreja Gomboc sta bila del ekipe, ki je s satelitom Gaia Evropske vesoljske agencije odkrila najmasivnejšo črno luknjo doslej, nastalo iz običajne zvezde. Bližina njenega odkritja omogoča mnogo bolj podroben študij lastnosti in nastanka črnih lukenj, ki so več desetkrat masivnejše od našega Sonca.
Gost Kritičnega kabareta Cankarjevega doma je bil v ponedeljek zvečer pakistansko-britanski intelektualec, zgodovinar in pisatelj Tariq Ali. V pogovoru s hrvaškim filozofom in političnim aktivistom Srećkom Horvatom je med drugim spregovoril o trenutnem geopolitičnem dogajanju po svetu, ki ga je označil za zelo resnega in nevarnega.

ponedeljek, 15. april

Ljubljanska univerza z današnjim dnem vzpostavlja novo spletno mesto. Drevesna struktura novega spletišča je prilagojena potrebam bodočih študentov, zaposlenih na univerzi, medijem in široki javnosti, ki jo zanimajo dejavnosti univerze, vizualno pa sledi sodobnim trendom na tem področju, so danes sporočili z Univerze v Ljubljani.
Na evropski olimpijadi eksperimentalne znanosti v Luksemburgu, ki je potekala prejšnji teden, je ena izmed dveh slovenskih ekip dijakov osvojila skupno 5. mesto in zlato medaljo, druga pa 12. mesto in srebrno medaljo. Na olimpijadi se je pomerilo 45 ekip iz 23 držav Evropske unije, so sporočili iz Zveze za tehnično kulturo Slovenije.

nedelja, 14. april

Načrtovanje nakupa in priprave hrane, kreativna uporaba že pripravljene hrane ter zavijanje hrane, ki je ne pojemo v restavracijah, za domov so dejavniki, ki pripomorejo k zmanjšanju količine zavržene hrane. O teh praksah so se ta teden pogovarjali na Podnebni kavarni, ki je v okviru Trajnostnega tedna gostovala na ljubljanski ekonomski fakulteti.