Vir: STAznanost

sreda, 15. maj

Evropska vesoljska agencija (Esa) je objavila nov razpis, ki je namenjen samo podjetjem in akademskim ter raziskovalnim organizacijam s sedežem v Sloveniji. Vrednost razpisa, znotraj katerega se zbirajo okvirni predlogi za projekte izbranih tem z namenom krepitve vesoljskega sektorja v Sloveniji, je 1,5 milijona evrov.
Zaradi tehnične napake so v torek ponovno preložili prvo izstrelitev Boeingovega vesoljskega plovila Starliner s posadko na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), je sporočilo podjetje. Kot je dodalo, bo naslednji poskus izstrelitve s Floride 21. maja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

torek, 14. maj

V Ljubljani se začenja dvodnevni karierni sejem BioFair, ki ga pod okriljem organizacije BEST organizirajo študentje različnih naravoslovnih smeri. Na sejmu se bodo predstavila podjetja z različnih področij ved o življenju, udeleženci se bodo lahko pomerili v BioKvizu, dogodek pa se bo sklenil z znanstvenim simpozijem z naslovom Dekodiranje skrivnosti celic: AI v boju proti raku.

ponedeljek, 13. maj

V dvorcu Lanthieri v Vipavi bo v torek v organizaciji Univerze v Novi Gorici potekalo predavanje italijanskega kozmologa Roberta Trotte z Mednarodne šole za napredne študije (SISSA) v Trstu z naslovom Od Babbagea do Muska: Prometejske vizije umetne inteligence. Na predavanju bo spregovoril o prihodnosti umetne inteligence in njeni vlogi v znanosti in družbi.
Javna agencija RS za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost (Aris) je objavila javni razpis za izbiro raziskovalnih projektov Ciljnega raziskovalnega programa CRP 2024 v letošnjem letu. Na voljo bo predvidoma 9,19 milijona evrov, začetek sofinanciranja pa je načrtovan za oktober.

nedelja, 12. maj

Kozjanski park je pripravil projekt, s katerim bodo na območju Nature 2000 v Bohorju raziskovali suhe travnike. Posebno pozornost bodo v okviru projekta, s katerim so se uspešno prijavili na razpis Interreg Slovenija-Hrvaška, namenili kukavičevkam oz. divjim orhidejam in žuželkam, so sporočili iz parka.

četrtek, 9. maj

Ustrezna gibalna oskrba vpliva na kakovostno bivanje starejših, so danes na posvetu na ljubljanski Fakulteti za šport poudarili strokovnjaki. Predstavili so aktivnosti raziskovalno-razvojnega centra za socialne inovacije za aktivno in zdravo staranje, sistem spremljanja telesne zmogljivosti SLOfit in program gibanja v vodi za seniorje.
V Portorožu se je danes začela 5. Konferenca prava informacijske varnosti. Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je v uvodnem govoru opozorila na hiter razvoj sodobne tehnologije in predvsem umetne inteligence ter na pomembnost zagotavljanja varnosti osebnih podatkov. Ob tem je omenila tudi vprašanje regulacije na področju umetne inteligence.

torek, 7. maj

Raziskovalci Nacionalnega inštituta za biologijo po prvi uspešni akciji ljubiteljske znanosti pred štirimi leti znova prosijo za pomoč pri informacijah o pojavljanju plazilca progastega goža. Akcija poteka tako, da prebivalci in obiskovalci območja Nature 2000 Slovenska Istra ob morebitnem srečanju s tem plazilcem posnamejo fotografijo ali video.
Prvi testni polet Boeingovega vesoljskega plovila Starliner s posadko je bil v ponedeljek tik pred vzletom odpovedan zaradi okvare na ventilu za kisik, je sporočila ameriška vesoljska agencija Nasa. Datuma novega poleta plovila proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) ni podala, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

ponedeljek, 6. maj

Evropske akademije znanosti in sorodne akademske ustanove so danes naslovile javno pismo kandidatom in kandidatkam pred junijskimi volitvami v Evropski parlament. V njem poudarjajo pomen izobraževanja, znanosti in inovacij za moderno Evropo blagostanja, so sporočili iz Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU), ki je ena od 27 podpisnic.

petek, 3. maj

Kitajska je danes na Luno izstrelila sondo brez posadke s ciljem, da postane prva država, ki zbira in raziskuje vzorce kamnin z večinoma neraziskane zadnje strani Lune. Nova kitajska vesoljska odprava bo predvidoma trajala 53 dni in bo zbirala vzorce iz velikega kraterja Južni pol-Aitken, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Na Nacionalnem inštitutu za biologijo (NIB) so januarja 2024 pričeli izvajati evropski raziskovalni projekt FruitDiv za izkoriščanje potenciala raznovrstnosti divjih sort sadnega drevja za trajnostno kmetijstvo. Cilj projekta FruitDiv je spremljanje, opisovanje, uporaba in ohranjanje raznolikosti divjih sorodnikov sadnega drevja s posebnim poudarkom na pečkatem in koščičastem sadju.

torek, 30. april

Trije kitajski astronavti so se po šestih mesecih vrnili na Zemljo s svoje misije na vesoljski postaji Tiangong. Vesoljska kapsula s tajkonavti je v torek zvečer po krajevnem času pristala v severni kitajski provinci Notranja Mongolija, je poročala kitajska televizija. Na vesoljsko postajo pa je pred dnevi že prispela nova kitajska posadka.
Študenti BIC Ljubljana so kot predstavniki edine evropske šole med finalisti na tekmovanju Nasa Hunch Culinary Challenge skuhali tretji najboljši zajtrk. Pripravili so ješprenj s suhimi hruškami, orehi in dimljenim tofujem. Zmagovalni zajtrk na tekmovanju, ki ga razpisuje vesoljska agencija Nasa, sicer vključijo v prehrano astronavtov.

ponedeljek, 29. april

Društvo Morigenos je pred kratkim v Piranu gostilo prvi sestanek projekta SeaInsights, ki ga je pridobilo v sodelovanju s slovenskimi in italijanskimi partnerji. Cilj projekta v skupni vrednosti 798.000 evrov je izboljšati varstvo in upravljanje severnega Jadrana s spremljanjem biotske raznovrstnosti z okoljsko DNA in vključevanjem javnosti.
Projekt umestitve ciklotrona za proizvodnjo radiofarmakov v slovenski prostor, ki ga izvajajo na ljubljanskem onkološkem inštitutu, je prejšnji teden prejel podporo ministrstva za zdravje, so sporočili iz UKC Ljubljana. Z umestitvijo ciklotrona bo Slovenija pridobila lastno proizvodnjo izotopov za potrebe diagnostike PET/CT.

petek, 26. april

Slovenska najstnika Katja Halilovič in Gregor Bokal sta na 30. tradicionalnem tekmovanju mladih znanstvenikov naravoslovnih znanosti (ICYS) v turškem Izmirju osvojila drugo in tretje mesto v svojih kategorijah in prejela priznanji. Na tekmovanju je sodelovalo 115 naravoslovcev, starih med 14 in 19 let iz 15 držav.

četrtek, 25. april

Za trajnostni razvoj moramo začeti razmišljati o spremembah prehrambenih navad, so se na današnji okrogli mizi v sklopu Festivala hrane za možgane strinjali strokovnjaki. Menijo, da moramo zmanjšati količine zaužitega mesa. O tem, ali bo laboratorijsko meso kdaj nadomestilo konvencionalno pridelavo mesa, pa je težko govoriti, so poudarili.
Mariborski Institut informacijskih znanosti (Izum) danes gosti predstavnike največjih evropskih superračunalniških centrov. Uvodnega dela srečanja se je udeležila tudi ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, ki je poudarila, da po postavitvi največjega superračunalnika pred tremi leti že potekajo pogovori za izgradnjo še večjega.