Vir: STAznanost

sreda, 22. maj

Slovenska znanstvena fundacija bo v ponedeljek podelila priznanja Prometej znanosti za vzorno donatorstvo ter za odličnost v komuniciranju znanosti. Častni naziv komunikatorice znanosti leta 2023 bo romal v roke biologinje Marine Dermastia. Listino finalistke nacionalnega izbora komunikatorica znanosti 2023 pa bo prejela novinarka STA Lea Udovč.
Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani se je z magistrskim programom Mednarodno poslovanje uvrstila na ugledno mednarodno lestvico QS International Trade Rankings MBA/Masters 2024. Lestvica izbira in uvršča najboljše magistrske in MBA programe mednarodnega poslovanja. Program je na med 73 programi na lestvici dosegel 47. mesto, so sporočili s fakultete.
Ljubljana gosti dvodnevni mednarodni forum Čebele za ljudi, planet in mir, na katerem so izpostavili pomen čebel za prihodnost planeta. Njihovo vlogo in prispevek Slovenije k zaščiti opraševalcev je izpostavil tudi državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Ervin Kosi, ki se je ob tem med drugim zavzel za podporo trajnostnemu čebelarjenju.
Vse pogostejše pojavljanje otrok kot promotorjev izdelkov, storitev ali vsebin na družbenih omrežjih lahko vpliva na njihove psihološke potrebe, so na torkovi okrogli mizi na Filozofski fakulteti v Ljubljani dejali govorci. Področje je sicer pravno urejeno, a so potrebne izboljšave, menijo. Nekateri predlagajo uvedbo poklica vplivnež.

torek, 21. maj

Društvo Mlada akademija je na Institutu Jožef Stefan (IJS) podelilo že 15. nagrado mentor leta. Prestižni naziv mentor leta 2023 je prejel Roman Kuhar s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Nagrade za finaliste so prejeli Urban Sedlar, Matej Butala, Damjan Vavpotič in Mojca Plesničar, so sporočili organizatorji.
Vlada je na današnji seji odbora za gospodarstvo v načrt razvojnih programov uvrstila pet projektov, ki sodijo v skupino projektov podjetja EuroHPC s področja superračunalništva, znotraj katerih se izvaja sofinanciranje znanstvenoraziskovalnega dela. V načrt je uvrstila tudi dva projekta v okviru evropskega digitalnega inovacijskega središča.
Zagovornik načela enakosti spremlja dogajanje na Arisu, ki mu v sindikatih očitajo diskriminacijo znanstvenic na podlagi nosečnosti, materinstva, starševstva oziroma bolezni. Pričakuje, da bo vodstvo Arisa odpravilo domnevno diskriminatorno ravnanje. Opozarja tudi, da ima problematika dolgo brado, na katero pri zagovorniku opozarjajo že več let.

ponedeljek, 20. maj

Področje umetne inteligence se hitro razvija, temu pa se morajo prilagoditi vsi akterji, tudi pravna stroka in zakonodajalci. Bistvenega pomena je predvsem regulacija, ki pa mora upoštevati številne specifike te nove tehnologije in obstoječo zakonodajo, je bila rdeča nit konference o umetni inteligenci in pravnih izzivih.
V Portorožu je v sklopu konference Dnevi slovenske informatike potekal drugi krog prvega Arnesovega HackathONa. V finalnem krogu se je pomerilo 40 študentov iz vse Slovenije. Prvo mesto je zasedla ekipa IDealni Scenarij z rešitvijo za upravljanje, deljenje in izkoriščanje podatkov brez tveganja na področju varnosti ali zasebnosti.
Na Gimnaziji Murska Sobota in Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota se bo odvilo 58. srečanje mladih raziskovalcev Slovenije. Sodelujoči osnovnošolci in srednješolci bodo predstavljali in zagovarjali svoje raziskovalne naloge. Danes bodo predstavili tudi rezultate nalog, razglasili pa jih bodo junija na slovesnosti v Ljubljani.
Na strehi nove stavbe Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB) stoji čebelarij, ki služi kot raziskovalni laboratorij za gojenje in raziskovanje čmrljev ter čebel samotark, z namenom ohranjanja njihovega varstva. Vanj so že naselili prve čmrlje družine, ki lahko sicer prosto letajo v naravo in nemoteno opravljajo vlogo odličnih opraševalcev.

nedelja, 19. maj

Odločitve, katerih posledica so bile morebitne nepravilnosti glede kriterijev za vodje projektov, so bile sprejete pod prejšnjimi vodstvi, je v odzivu na očitke sindikatov glede domnevne diskriminacije zapisala direktorica Arisa Špela Stres. Zagotovila je, da težave že rešujejo, kriterije pa bodo predvidoma spremenili v nekaj dneh.
V Sloveniji že dobro leto deluje Društvo Čmrljica, katerega poslanstvo je ozaveščanje o pomenu, pestrosti, ogroženosti in varstvu opraševalcev. Posvečajo se predvsem divjim opraševalcem, zlasti čmrljem in čebelam samotarkam. Prvo leto delovanja društva sta zaznamovala predvsem izid prve številke društvenega glasila Brenčač in začetek monitoringa čmrljih matic, so sporočili iz društva.

sobota, 18. maj

Farmacevtska družba Novartis v Sloveniji že 14. leto zapored pripravlja tradicionalni znanstveni dogodek BioCamp, namenjen študentom naravoslovnih, ekonomskih in tehniških znanosti. Dogodek, ki bo potekal na Bledu od 22. do 24. septembra, se bo osredotočal na inovativne tehnološke platforme za zdravljenje rakavih obolenj. Mladi talenti se na dogodek lahko prijavijo do 10 junija.
Slika članka
Mladi raziskovalci in robotiki iz Celja postali prvaki največjega tekmovanja s področja znanosti in tehnologije
Učenci I. osnovne šole (OŠ) Celje, mladi raziskovalci in robotiki First Lego Liga (FLL) ekipa Black&White so na Norveškem postali prvaki FLL. FLL je največje tekmovanje s področja znanosti in tehnologije za učence in dijake na svetu. Tekmovanja...
Kemijski inštitut bo med 3. in 7. junijem za javnost odprl svoja vrata. Potekal bo namreč 9. Teden Kemijskega inštituta, v katerem se bodo zvrstila predavanja, pogovori, otroške delavnice, ogledi laboratorijev in okrogle mize na temo razvoja vodikovih tehnologij, prihodnosti inovacij in raznolikosti v znanosti. Podelili bodo tudi Preglove nagrade.

petek, 17. maj

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije bo preverilo navedbe sindikatov o diskriminaciji znanstvenic na podlagi nosečnosti, materinstva, starševstva oz. zdravstvenega stanja na Agenciji za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost RS (Aris). Ob tem zagotavljajo, da enakim možnostim spolov namenjajo posebno pozornost.
V sindikatih očitajo Arisu diskriminacijo na podlagi nosečnosti, materinstva, starševstva oziroma zdravstvenega stanja. Aris s podzakonskimi akti ter interpretacijo le-teh namreč postavlja ovire pri strokovnem udejstvovanju znanstvenicam, ki so se odločile za materinstvo, in vsem, ki so bili zaradi bolezni dlje časa odsotni, so opozorili.

sreda, 15. maj

Spletni velikan Google je napovedal, da bo v rezultatih iskanja prikazoval tudi odgovore, ustvarjene s pomočjo umetne inteligence. Gre za eno največjih sprememb Googlovega spletnega iskalnika v zadnjih 25 letih, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Novost bo sprva na voljo uporabnikom brskalnika v ZDA, kmalu pa naj bi bila na voljo tudi drugod.
Črevesna mikrobiota igra ključno vlogo pri našem zdravju, zanjo pa moramo v prvi vrsti poskrbeti sami z ustrezno prehrano in zdravim življenjskim slogom, so na torkovi okrogli mizi poudarili slovenski raziskovalci. Na črevesno mikrobioto lahko sicer vplivamo na različne načine, med drugim s probiotiki, s katerimi pa ne smemo pretiravati.