Vir: STAznanost

torek, 9. april

Vnetje nosne votline in sinusov je pogosta težava, ki v večini primerov mine sama po sebi. Če simptomi trajajo dlje časa, pa je možno, da gre za kronični rinosinusitis, bolezen, za katero še ni smiselnega zdravljenja, s katerim bi jo čisto ozdravili. Pomembne korake pri njenem razumevanju dela Jure Urbančič iz UKC Ljubljana, ki je raziskal, kaj se pri obolelih med boleznijo dogaja na molekularnem nivoju. Rezultati njegove študije, za katero je marca prejel tudi mednarodno nagrado Medis, pa bodo pomagali tudi pri raziskovanju novih zdravil.

ponedeljek, 8. april

Na Ekonomski fakulteti (EF) v Ljubljani se je danes začel Trajnostni teden EF. V tem tednu se bo na UL EF zvrstilo preko 20 različnih dogodkov, delavnic in predavanj, ki se jih lahko udeležijo tudi zunanji obiskovalci.
Fakulteta za humanistične študije Univerze na Primorskem (UP) organizira Dneve humanistike, v okviru katerih se bodo od danes pa vse do petka zvrstili mnogi dogodki za vse ljubitelje humanistike. Udeleženci bodo lahko prisluhni okroglim mizam in predavanjem, ki bodo med drugim naslovili različne tematike, povezane z mediji in umetno inteligenco.

nedelja, 7. april

V narodnem parku Ujung Kulon na indonezijskem otoku Java so kamere v objektiv ujele mladiča ogroženega javanskega nosoroga, kar naravovarstvenikom vliva upanje za ohranitev ene najbolj ogroženih živalskih vrst na svetu. Mladič naj bi bil star med tremi in petimi meseci, njegovega spola pa še niso določili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Med gradbenimi deli so na območju nad Kajakaškim centrom v Solkanu odkrili 19 grobov, v katerih so po mnenju arheologov pokopani langobardski vojščaki. Grobišče izvira iz poznorimskega in zgodnjesrednjeveškega obdobja, kar kaže, da je ta del slovenskega ozemlja v zgodnjem srednjem veku sodil v langobardsko kraljestvo.
Razcvet uporabe električnih avtomobilov dokazano vpliva na znižanje emisij ogljikovega dioksida, kažejo izsledki študije, ki so jo na širšem območju San Francisca izvedli na kalifornijski univerzi Berkeley. Po besedah avtorjev so tako z meritvami dokazali, da ima elektrifikacija merljiv učinek.

sobota, 6. april

Ameriška astronavtka Loral O'Hara, ruski kozmonavt Oleg Novicki in Belorusinja Marina Vasilevska so se danes po končani misiji na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) vrnili na Zemljo. Pristali so na jugovzhodu Kazahstana, je sporočila ruska vesoljska agencija Roskozmos in dodala, da je trojica opravila standardni zdravniški pregled.
Avstrijski ledeniki bodo v nekaj desetletjih praktično izginili, sta v petek v Salzburgu opozorila Avstrijska planinska zveza (ÖAV) in Inštitut za geografijo in prostorske raziskave univerze v Gradcu. Povprečno se je namreč v zadnjem letu vseh 93 opazovanih ledenikov umaknilo za 23,9 metra, kar je rekordna vrednost, poročajo tuje tiskovne agencije.
Zveza geografov Slovenije je v petek podelila Bohinčevo nagrado za najboljšo raziskovalno nalogo s področja geografije. Dobitnica nagrade je Ivana Žigon, ki si jo je prislužila za magistrsko delo Ozaveščanje otrok o problematiki tujerodnih invazivnih rastlinskih vrst s pomočjo priročnika za njihovo terensko prepoznavanje, so sporočili iz zveze.

petek, 5. april

Med novostmi na policah znanstvenih založb so tokrat knjiga Človek je najhujša zver, ki jo izšla pri Založbi ZRC, monografija Razvoj slovenščine v digitalnem okolju, ki jo je izdala Založba Univerze v Ljubljani, Univerzitetna založba Univerze v Mariboru je izdala znanstveno monografijo Oskrbovalne verige znanja: Smernice za zeleni in digitalni prehod, pri Založbi FDV pa je izšlo delo Brezdomstvo v Sloveniji: stanje in pogledi ljudi.
Slika članka
Znanstveni dosežki: Tomaž Prosen z ekipo Googlovega laboratorija do pomembnega preboja v kvantni fiziki
Matematični fizik Tomaž Prosen je z raziskovalci Googlovega Quantum AI laboratorija dokazal prvo koristno uporabo kvantnega računalnika. Z njim so namreč uspešno izvedli kvantno simulacijo kvantnega materiala, pri tem pa odkrili nov tip transporta....
Zveza geografov Slovenije danes v sklopu prireditve Noč geografije po vsej Sloveniji organizira 15 dogodkov, ki bodo potekali v Ratečah, Bovcu, Novi Gorici, Hrvatinih, Kopru, Ljubljani, Kamniku, Svibnu, Nazarjah, Brežicah, Mariboru in preko spleta. Noč geografije stremi k sodelovanju geografskih ustanov in informiranju o geografski znanosti.

četrtek, 4. april

Bela hiša želi, da bi ameriška vesoljska agencija Nasa vzpostavila nov poseben časovni pas za Luno - koordinirani lunarni čas (LTC), poroča britanski BBC. Zaradi drugačne jakosti gravitacijskega polja se čas na Luni v primerjavi z Zemljo teče hitreje - za 58,7 mikrosekunde na dan.

sreda, 3. april

Rehabilitacijo po možganski kapi je mogoče izboljšati s kombinacijo gibalne in miselne vadbe ter diete, so pokazali prvi izsledki čezmejnega projekta XBrain.net, ki so jih danes predstavili na Znanstveno-raziskovalnem centru (ZRS) Koper. V bolnišnicah v Izoli in Trstu bodo ugotovitve prihodnji mesec prvič uporabili v praksi.
V Ljubljani bo junija mednarodna konferenca o nevrodegenerativnih boleznih. Njen namen je povezati odločevalce, raziskovalce, stroko, svojce in bolnike in prispevati k organizaciji celovite oskrbe bolnikov s temi boleznimi, so navedli organizatorji. Poudarili so, da so pri obravnavi teh bolezni ključni pristop, skrb za človeka in zgodnja diagnoza.

sobota, 30. marec

Sajenje dreves s ciljem zajemanja ogljikovega dioksida iz ozračja lahko na nepravih delih sveta celo prispeva k segrevanju ozračja, ugotavlja članek, objavljen v znanstveni reviji Nature Communications. Najbolj primerni deli sveta za pogozdovanje so vlažna tropska območja. Ima pa sajenje dreves tudi številne druge pozitivne učinke.

petek, 29. marec

Rehabilitacijo po možganski kapi je mogoče izboljšati s kombinacijo gibalne in miselne vadbe ter diete, so pokazali prvi izsledki čezmejnega projekta XBrain.net, ki so jih danes predstavili na Znanstveno-raziskovalnem centru (ZRS) Koper. V bolnišnicah v Izoli in Trstu bodo ugotovitve prihodnji mesec prvič uporabili v praksi.
Farmacevtska družba Lek je v četrtek na podelitvi nagrad Zlata nit prejela priznanje Zlata praksa, ki ga časnik Dnevnik podeljuje za inovativno in učinkovito kadrovsko prakso. Priznanje si je prislužil dogodek ScienceBEAT, namenjen povezovanju mladih talentov v slovenskem in mednarodnem prostoru s svetovno priznanimi znanstveniki in inovatorji.

četrtek, 28. marec

Prirodoslovno društvo je s celodnevnim poljudnoznanstvenim simpozijem obeležilo 90-letnico obstoja društva in izhajanja revije Proteus. Na dogodku so znana imena slovenske znanosti sodelovala v razpravah o zgodovinskih dosežkih znanosti v minulih sto letih, ena od osrednjih tem pa je bila posvečena obletnici revije.

sreda, 27. marec

Na Univerzi v Ljubljani (UL) je danes potekala predstavitev projekta Kampus Center, v sklopu katerega so študentje fakultete za arhitekturo opravili prostorsko preveritev obstoječih objektov s projektno nalogo umestitve programa članic UL v stavbe univerze na Aškerčevi cesti. S projektom si prizadevajo v mestu vzpostaviti štiri povezane kampuse.