Vir: STAznanost

sreda, 17. april

Na evropski dekliški matematični olimpijadi v Gruziji, ki se je zaključila v torek, si je slovenska ekipa z eno srebrno in tremi bronastimi medaljami priborila 10. mesto med evropskimi ekipami in najboljši rezultat doslej. Sodelovalo je več kot 200 tekmovalk iz 53 držav, so zapisali na Društvu matematikov, fizikov in astronomov Slovenije.

torek, 16. april

Zanimanje za praktične uporabe kvantne tehnologije se je v zadnjih letih izrazito povečalo. Med ključnimi področji je kvantno računalništvo, vendar pa trenutne generacije kvantnih računalnikov še niso sposobne preseči klasičnega računalništva, je na dogodku Instituta Jožef Stefan poudaril strokovnjak s področja kvantnih tehnologij Olivier Ezratty.
Primož Poredoš z ljubljanske Fakultete za strojništvo je s sodelavci razvil koncentrator na osnovi posebne metode, ki omogoča hlajenje stavb in naprav brez rabe električne energije. Koncentrator izkorišča hlad vesolja in s tem omogoča okolju prijazno, učinkovito in trajnostno hlajenje naprav, ki so veliki porabniki električne energije.
Slovenska astrofizika Tomaž Zwitter in Andreja Gomboc sta bila del ekipe, ki je s satelitom Gaia Evropske vesoljske agencije odkrila najmasivnejšo črno luknjo doslej, nastalo iz običajne zvezde. Bližina njenega odkritja omogoča mnogo bolj podroben študij lastnosti in nastanka črnih lukenj, ki so več desetkrat masivnejše od našega Sonca.
Gost Kritičnega kabareta Cankarjevega doma je bil v ponedeljek zvečer pakistansko-britanski intelektualec, zgodovinar in pisatelj Tariq Ali. V pogovoru s hrvaškim filozofom in političnim aktivistom Srećkom Horvatom je med drugim spregovoril o trenutnem geopolitičnem dogajanju po svetu, ki ga je označil za zelo resnega in nevarnega.

ponedeljek, 15. april

Ljubljanska univerza z današnjim dnem vzpostavlja novo spletno mesto. Drevesna struktura novega spletišča je prilagojena potrebam bodočih študentov, zaposlenih na univerzi, medijem in široki javnosti, ki jo zanimajo dejavnosti univerze, vizualno pa sledi sodobnim trendom na tem področju, so danes sporočili z Univerze v Ljubljani.
Na evropski olimpijadi eksperimentalne znanosti v Luksemburgu, ki je potekala prejšnji teden, je ena izmed dveh slovenskih ekip dijakov osvojila skupno 5. mesto in zlato medaljo, druga pa 12. mesto in srebrno medaljo. Na olimpijadi se je pomerilo 45 ekip iz 23 držav Evropske unije, so sporočili iz Zveze za tehnično kulturo Slovenije.

nedelja, 14. april

Načrtovanje nakupa in priprave hrane, kreativna uporaba že pripravljene hrane ter zavijanje hrane, ki je ne pojemo v restavracijah, za domov so dejavniki, ki pripomorejo k zmanjšanju količine zavržene hrane. O teh praksah so se ta teden pogovarjali na Podnebni kavarni, ki je v okviru Trajnostnega tedna gostovala na ljubljanski ekonomski fakulteti.
Proizvodnja nekaterih najbolj prodajanih izdelkov pohištvenega velikana Ikea je povezana z uničevanjem evropskih gozdov, tudi iz območij Nature 2000, ugotavlja preiskava nevladne okoljske organizacije Greenpeace. Podjetje ob tem pozivajo, naj postane del rešitve, namesto da prispeva k podnebni krizi in uničevanju biotske raznovrstnosti.
Na današnji dan obeležujemo svetovni kvantni dan, ki ga v Sloveniji s serijo dogodkov obeležujeta tudi Institut Jožef Stefan in Slovenska skupnost za kvantne tehnologije Qutes. Dogodki so namenjeni spodbujanju razumevanja kvantne znanosti in tehnologije, osrednji gost pa bo komunikator znanosti na področju kvantnih tehnologij Olivier Ezratty.

sobota, 13. april

Z novimi genskimi tehnologijami v kmetijstvu lahko v primerjavi s klasičnimi tehnikami žlahtnjenja bolj učinkovito izboljšamo lastnosti rastlin, da postanejo odpornejše na spremembe v okolju, poudarjajo strokovnjakinje na področju. Čeprav je EU pri razvoju teh tehnologij bolj zadržana kot ZDA ali Kitajska, pa zanje že pripravlja nove predpise.
Na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani bo danes potekala konferenca kibernetske varnosti DCTF24. V sklopu programa se bodo zvrstila številna predavanja in tekmovanje Ujemi zastavo, katerega namen je najti mlade perspektivne talente, ki bodo Slovenijo zastopali na letošnjem Evropskem tekmovanju iz kibernetske varnosti.

petek, 12. april

Eno izmed ključnih področij razvoja je umetna inteligenca (UI), ki je postala nepogrešljivo orodje na številnih področjih, vključno z znanostjo. Projekti, kjer se uporablja strojno učenje za razvoj UI, potrebujejo veliko računskih virov. Ti so dostopni v okviru nacionalnega superračunalniškega omrežja, katerega del je tudi superračunalnik Vega.
Klinika za nuklearno medicino UKC Ljubljana je uspešno izvedla prvo ciljano radionuklidno zdravljenje raka prostate pri nas. Terapijo sta prejela bolnika z razširjeno obliko raka prostate, ki je neozdravljiva. Inovacija omogoča boljše preživetje bolnikov brez napredovanja bolezni in je velik napredek v boju proti najpogostejšemu raku med moškimi.
V Tehno parku Celje se bo danes ob 11. uri z uradno otvoritvijo začel Festival robotike in umetne inteligence, ki bo potekal vse do 24. aprila. Festivalsko dogajanje bo ponudilo priložnost za neposreden stik s humanoidnimi in industrijskimi roboti ter vpogled v raziskovalno robotiko v javnem prostoru, so sporočili s Tehno park Celje.

četrtek, 11. april

Slovenija bo podpisala sporazum Artemis. Gre za multilateralni mednarodni akt, ki vzpostavlja okvir za sodelovanje pri civilnem raziskovanju in miroljubni uporabi Lune, Marsa in drugih planetov. Sodelovanje po navedbah vlade prinaša veliko novih priložnosti za industrijo in znanstvene raziskave v Sloveniji.
Raziskovalec Instituta Jožef Stefan (IJS) Dragan Mihailović je na razpisu Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) pridobil 2,5 milijona evrov vreden petletni projekt HIMMS s področja kvantne fizike. Gre za že drugi raziskovalni ERC projekt za uveljavljene raziskovalce, ki ga je pridobil Mihailović, skupno pa že njegov tretji ERC projekt.

sreda, 10. april

Evropska komisija je na razpisu Marie Sklodowska-Curie Actions Doctoral Networks (MSCA DN) izbrala 128 doktorskih programov v vrednosti 443 milijonov evrov. Izbrali so tudi projekt Napredne raziskave patogeneze in nadzora viroidov za trajnostno kmetijstvo konzorcija ViroiDoc Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani v vrednosti 2,5 milijona evrov.
Na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani se bo danes odvil že deveti dogodek Dnevi avtomatike, katerega cilj je povezati dijake, študente, raziskovalce in širšo javnost, ki jih zanima področje avtomatike. Osrednji del dogodka bosta tekmovanji v načrtovanju vodenja brezpilotnih letalnikov Drone Challenge in izdelavi algoritma za avtonomno igro namiznega nogometa FuzbAI.

torek, 9. april

Britanski fizik Peter Higgs, ki je za teoretična spoznanja v zvezi z "božjim delcem", Higgsovim bozonom, ki velja za zadnji manjkajoči delec v standardnem modelu vesolja, leta 2013 prejel Nobelovo nagrado za fiziko, je umrl v ponedeljek v 94. letu starosti, je danes sporočila Edinburška univerza.