Vir: STAznanost

sreda, 24. april

Senat Univerze v Mariboru se je na današnji seji med drugim seznanil, da je univerza med prvimi podpisnicami Barcelonske deklaracije. Kot je članom senata pojasnil rektor Zdravko Kačič, gre za deklaracijo o odprtih raziskovalnih informacijah, ki odprtost informacij o izvajanju in komuniciranju raziskav postavlja za novo normo.
Rebecca Bresnik je strokovnjakinja za vesoljsko pravo pri Nasi, kjer med drugim sodeluje pri projektu Artemis, s katerim Nasa želi na Luno ponovno poslati ljudi. Nadeja si, da bo k projektu s svojimi raziskavami vesolja prispevala tudi Slovenija. Z možem, astronavtom slovenskih korenin, je bila tudi prisotna pri našem podpisu sporazuma Artemis.

torek, 23. april

Geološki zavod Slovenije je na svetovni dan Zemlje podelil priznanja za vrhunske znanstvenoraziskovalne dosežke na področju geologije za obdobje 2022-2023. Najvišjo slovensko nagrado za dolgoletno vrhunsko raziskovalno delo na področju geoloških znanosti, medaljo Marka Vincenca Lipolda je prejel Andrej Gosar. Lipoldovo plaketo so prejeli Petra Jamšek Rupnik, Martin Gaberšek in Luka Serianz, častno listino zavoda pa Slovensko geološko društvo.
Na Nacionalnem inštitutu za biologijo (NIB) so danes predstavili uspešnost in velik potencial metode, ki jo v zadnjih letih razvijajo za prepoznavanje velike količine virusov. Metoda ima potencial, da postane prevladujoča za iskanje novih, še neznanih virusov, predvsem tistih, ki povzročajo bolezni pri rastlinah, živalih in tudi človeku.
V Bistri pri Vrhniki so se danes začeli Dnevi elektrotehnike, ki jih skupaj z ljubljansko Fakulteto za elektrotehniko organizirajo v Tehniškem muzeju Slovenije. Do petka si bodo osnovnošolci in srednješolci lahko ogledali eksperimente in odkritja s področja elektrotehnike in multimedijev ter spoznali tehnologije, ki jih razvijajo na fakulteti.
Z delavnico in znanstvenim slamom se danes začenja Festival hrane za možgane v organizaciji Univerze v Ljubljani, Instituta Jožef Stefan in Kemijskega inštituta. Festival bo do četrtka postregel z več dogodki na temo trajnostne prehrane in menija prihodnosti, pred rektoratom univerze pa je na ogled tudi razstava Trajnostni vidik (pre)hrane na UL.

ponedeljek, 22. april

Dan ekološkega dolga za Slovenijo, ko smo v državi že porabili vse vire in ekosistemske storitve, ki jih lahko Zemlja obnovi v enem letu, bo letos nastopil 25. aprila. To je po dnevu Zemlje oz. en teden pozneje kot lani. Naša dejanja presegajo zmogljivosti našega planeta, zato so nujne trajnostne rešitve, opozarja Inštitut za zdravje in okolje.
Slovenska znanstvenika sta sodelovala pri raziskavi, s katero so odkrili posebno vrsto bakterij, ki v črevesju porabljajo holesterol in lahko pomagajo pri zniževanju holesterola in tveganja za bolezni srca in ožilja pri ljudeh. Sodelujoči v študiji se nadejajo, da bodo z razumevanjem črevesnih bakterij prišli do novih možnosti za terapije.
V centru humanističnih znanosti Znanstveno-raziskovalnega središča Koper je na ogled razstava o dediščini znamenitega koprskega zdravnika in izumitelja Santoria Santoria, ki je pred 400 leti postavil temelje kvantitativne medicine in fiziologije, povezan pa je tudi z izumom termometra. Razstava zajema njegova tiskana dela in modele instrumentov.

nedelja, 21. april

V Občini Grosuplje konec meseca zaključujejo projekt Znanje za gospodaren odnos do narave Zagon, v okviru katerega so obnovili 46 hektarjev mokrišč in drugih ekosistemov na območju Krajinskega parka Radensko polje. V četrtek so v okviru projekta uradno odprli tudi učno pot od Male Račne do Kopanja.

sobota, 20. april

Umrl je ameriški filozof Daniel C. Dennett. Star je bil 82 let. V ZDA je veljal za enega od najbolj branih in obravnavanih sodobnih filozofov. Umrl je v petek v Portlandu v ameriški zvezni državi Maine zaradi zapletov pri bolezni pljuč, je ameriškim medijem sporočila njegova soproga.

petek, 19. april

Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost RS (Aris) je objavila javni razpis za sofinanciranje raziskovalnih projektov ciljnega raziskovalnega programa Naša hrana, podeželje in naravni viri v letošnjem letu. Na voljo je skupno pet milijonov evrov.
Predstavniki Slovenije in ZDA so danes v Ljubljani opravili četrti strateški dialog med državama, ki je bil posvečen razpravam o globalnih varnostnih vprašanjih ter sodelovanju na različnih področjih, tudi raziskovanju vesolja. Predstavnika obeh držav sta ob tem podpisala sporazum o sodelovanju na področju boja proti dezinformacijam.
Predsednica republike Nataša Pirc Musar si je danes ogledala festival robotike in umetne inteligence, ki poteka v Tehno parku Celje. Kot je ob tem izpostavila, sta robotika in umetna inteligenca postali steber sodobne družbe, festival v Celju pa je edinstvena priložnost neposrednega stika s humanoidnimi in industrijskimi roboti.
Na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani bo 20. in 21. aprila potekal že 10. največji univerzitetni hackathon v Sloveniji DragonHack. Na 24-urnem tekmovanju se bodo udeleženci pomerili v razvoju najbolj inovativnih rešitev različnih izzivov iz resničnega življenja z uporabo programske in strojne opreme.

četrtek, 18. april

Na javnem razpisu za sofinanciranje aktivnosti pisarn za prenos znanja, ki se delno financira iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, sta bili izbrani vlogi Instituta Jožef Stefan (IJS) in Univerze v Ljubljani. Obe izbrani ustanovi bosta prejeli po 2,15 milijona evrov.
Univerza v Ljubljani, Institut Jožef Stefan in Kemijski inštitut med 23. in 25. aprilom pripravljajo Festival hrane za možgane. Na dogodkih v sklopu festivala bodo različni strokovnjaki na področju prehrane spregovorili o aktualnih družbenih vprašanjih in izzivih vzpostavljanja trajnostnih prehranskih sistemov, so sporočili z univerze.
Na Mednarodni podiplomski šoli Jožefa Stefana je v ponedeljek potekal zaključni dogodek dvoletnega projekta RESPO-VI. Na dogodku so predstavili spletno aplikacija, ki so jo v sklopu projekta razvili slovenski in norveški raziskovalci v sodelovanju s študenti in omogoča ocenjevanje izboljšanja kompetenc študentov na področju STEM, so sporočili organizatorji šole.

sreda, 17. april

Avstralski Veliki koralni greben, eno najbolj biotsko raznovrstnih območij na svetu, ki se razteza čez 2300 kilometrov, je znova prizadel škodljivi pojav beljenja koral. Strokovnjaki so ob pregledu ugotovili, da gre za najobsežnejše beljenje na velikem grebenu doslej, saj je poškodovanih več kot 70 odstotkov koralnih grebenov, ki ga sestavljajo.
Direktor Kemijskega inštituta Gregor Anderluh in direktor podjetja Skitti Sergej Smrkolj sta v torek v Zagorju ob Savi podpisala pogodbo o prodaji oziroma nakupu Skittijevih prostorov v Kisovcu za potrebe inštituta. Ta bo v Skittijevih prostorih vzpostavil Center za razvoj, demonstracije in usposabljanje za brezogljične tehnologije.