Vir: Vizita

nedelja, 26. november

Tokrat ne bomo govorili o tem, zakaj in kako je zajtrk najpomembnejši obrok dneva, temveč o preprostih dejstvih, zakaj in kako nam lahko ta obrok dneva pomaga pri izgubi teže.

sobota, 25. november

Okoljski metaplastični atrofični gastritis je vnetje želodčne sluznice, ki ga običajno povzroči bakterija H. pylori. Avtoimunski atrofični gastritis je posledica protiteles, ki napadajo želodčne celice. Ljudje s temi stanji morda nimajo simptomov. Ker lahko oba stanja povzročita raka, potrebujete redno spremljanje.
Osamljenost ni samota. Nekateri ljudje in značaji v samoti uživajo. Ne gre niti za to, koliko ljudi poznate, kako pogosto jih vidite, niti za to, s koliko ljudmi ste obdani.
Nespečnost se lahko pojavi zaradi psihičnih ali fizičnih dejavnikov. Sproža jo lahko denimo stres, določene duševne motnje ali stanja, tudi in predvsem pa določene bolezni, stanja in velikokrat tudi pomanjkanje vitaminov in mineralov.

petek, 24. november

Večina se nas je že kdaj spoprijela z glavobolom, enim najpogostejših bolečinskih sindromov pri ljudeh. Običajno gre za primarne glavobole, za katere ni mogoče odkriti medicinskega vzroka in jih preženemo s protibolečinskimi sredstvi. Sem med drugim sodijo migrene, tenzijski glavoboli in rafalni ali klastrski glavoboli. V redkih primerih pa so glavoboli povezani s patološkimi vzroki, kot so okužbe, tumorji, možgansko-žilne bolezni, čezmerna uporaba različnih zdravil in razna življenjsko ogrožajoča stanja. Kako prepoznati razliko in na kakšen način si zagotoviti kar najhitrejšo zdravniško pomoč?
Veliko žensk jih ima, a malo jih o tem govori na glas. Poglejmo si vse, kar moramo vedeti o mozoljih tam spodaj.
Aprilsko vreme je prineslo nihanje temperatur, marsikatero alergijo in prehlade. Pri slednjem pa se velikokrat sprašujemo, če in koliko časa smo kužni. Poglejmo si nekaj dejstev.
Občutek utripa na zapestju nam lahko da številne odgovore o delovanju in zdravju srca. Od tega, koliko smo stari, kakšno je vreme in ali se ukvarjamo s športom, je odvisen tudi naš utrip.
Kako (hitro) zaustaviti krvavitev? Različne poškodbe, ki povzročijo krvavitev, so zelo pogoste, vendar je treba ustaviti tudi manjše krvavitve, ki jih povzročijo ureznine in odrgnine.
Svetovno znana zvezdnica je odkrito spregovorila o tem, kako je preiti v perimenopavzo že pri 36 letih.
Okužba sečil je resnično neprijetna okužba katerega koli dela urinarnega sistema. Urinarni sistem vključuje ledvice, ledvična meha, sečevod, sečni mehur in sečnico. Večina okužb prizidane spodnji urinarni trakt – mehur in sečnico.
Pozimi se pogosto soočamo z izzivi, kot so zmanjšana energija, utrujenost in manjša koncentracija, vse zaradi krajših dni, manjše dnevne svetlobe in seveda hladnejših temperatur. Vsekakor obstajajo tudi preprosti koraki, s katerimi lahko tudi pozimi ohranjamo dobro raven energije, vitalnost in dobro počutje. Poglejmo si, kako.
Cervikalna spondiloza je splošni izraz za s starostjo povezano obrabo, ki prizadene hrbtenične ploščice v vratu. Ko diski 'dehidrirajo' in se skrčijo, se razvijejo znaki osteoartritisa, vključno s kostnimi izrastki vzdolž robov kosti.

četrtek, 23. november

Ledvični kamni so lahko neverjetno boleči. Kakšni so simptomi, zakaj nastanejo in kako poteka zdravljenje?
Angina pektoris se lahko giblje od blage do hude in jo je običajno mogoče obvladati s spremembo življenjskega sloga ali z medicinskimi posegi – vse to v nadaljevanju.
Ulcerozni kolitis spada v skupino vnetnih črevesnih bolezni.
Bowenova bolezen, katere drugo ime je ploščatocelični karcinom, je vrsta kožnega raka, ki prizadene zgornjo plast kože, ne prodre pa globlje vanjo.
Antonio Banderas je leta 2017 doživel srčni infarkt, kar mu je povsem spremenilo življenje.
... in seveda, počitek. Vse se da, potrebne je le malo organizacije. Poglejmo si pet ključnih korakov.
Kakšni so simptomi cistične pljučne bolezni in zakaj ciste v pljučih sploh nastanejo?